- Russetida er oppskrytt

Ekskludering, svindel, rus, voldtekter og tusenlapper som flyr. - Dropp gruppene, og ta gode valg, er rådene fra årets russ.

Tre jenter holder foredrag i kantina. - Klikk for stort bildeKaroline, Maria og Hedda tok praten med kommende russekull. - Tenk inkludering, og ta gode valg for deg selv, sa jentene. Hanne Solberg Ødegård  

Russen, ved Hedda Turvoll Lien, Maria Rydgren og Karoline Heia Nikkerud, har holdt foredrag for vg1 helse- og oppvekstfag og vg1 og vg2 idrettsfag og studiespesialisering.

Vi bringer noen av deres råd.

Jentene ba selv om å få holde foredraget, siden de opplevde russetida som oppskrytt og skulle ønske noen hadde fortalt dem dette i fjor. De fortalte om «oppstilte bilder» i sosiale medier, der det ser ut som at russen har det så fint, og at de er med på fester – uten at dette stemmer helt. De sa også at russetida og årene før består av altfor mange grupperinger og utestenginger, noe dessverre alle vil oppleve i løpet av russetida.

Russebuss

Jentene oppfordret sterkt til å være selektive når det gjelder russebuss og selskaper som tilbyr dette. Kontraktene som skal inngås, er ikke gode og ingen bør skrive under på disse. Foreldrene bør på banen!

Flere tror at innskuddet kun er på 15 000 kroner, mens de fleste på buss bruker minimum 70 000 kroner, og det er det faktisk ikke verdt, da det kun er snakk om feiring et par uker.

I år var det «bussgrupper» i området vårt som ikke fikk bussene de hadde kontrakter på. Dette er anmeldt, og sakene kommer opp for rettsapparatet etter hvert.

Dugnadssider

Det finnes noen «dugnadssider» som ønsker å inngå kontrakter med russen, slik at de skal få gode avtaler, og det er også rein svindel. De gir svært liten inntjening, og de som tjener på dette, er de som driver sidene. I tillegg er toalettpapiret man kan selge, av dårlig kvalitet, og det er også overpriset. Spekepølser og andre ting er det så få som ønsker å kjøpe, at det bør unngås.

Jentene kom med et råd om at om man skal ha dugnader, så fiks dem selv, og det bør være jobbedugnader. De oppfordret også til å unngå å ta imot tilbud om å kjøpe klær via russesider da ingenting blir fulgt opp. Varene er også overpriset, og jentene har brukt utallige timer i telefonen for å få ting i orden, noe som burde vært unødvendig.

Ekskludering

Å danne russegrupper er ikke så veldig lurt, sa jentene. Når du inngår disse, er tanken at dette er elever du tror du skal bli gode venner med i løpet av skoletida, men det er ikke alltid sånn. Hvordan en utvikler seg og hvor voksen en blir, varierer veldig i løpet av disse årene.

Det oppfordres til å gi litt F i gruppene og heller få i gang aktiviteter på tvers av klasser, og at det å være russ eller ei, ikke skal være styrende. Det jentene sitter igjen med, er at festene som har vært på tvers av alle klassene på skolen, var de morsomste.

Rus

Det har vært skremmende mye rus i russetida, og spesielt kokain ble trukket frem. Flere kjenner noen som har måttet søke hjelp i etterkant av russetida.

I tillegg har russen opplevd press både fra voksne og medruss om at de skal og må drikke. Det er viktig at du er deg, og at du tar et valg for deg selv og står i dette. Det er kun snakk om noen få uker som vil gi store konsekvenser for resten av livet ditt. I tillegg står du oppe i den viktigste tida på skolen, og det er svært dumt å feste så mye at det går utover vitnemålet.

Økonomi

I disse dager legges billetter til Landstreffene ut. Disse koster 3000 kroner per billett, men det stopper ikke der. I tillegg må du komme deg dit, og da snakker vi kanskje fly eller tog/buss, og dette koster. Det neste er trolig hotell, shuttlebuss, kanskje frokost, i tillegg til mat og drikke inne på arrangementet, da det ikke er lov å ta med seg noe, så summen blir fort 15 000 kroner!

Voldtekt

Elevene oppfordrer til å gå tre og tre sammen. Det var, ifølge dem, flere titalls voldtekter første kvelden på Landstreffet, og da går det ikke an å tenke at dette ikke skjer meg.

Tips til slutt

  • Tenk inkludering
  • Gi litt F i gruppene
  • Ta gode valg for deg selv

Flere hadde tatt helt andre valg om de visste det de gjør i dag.

Tusen takk for at dere delte dette, Hedda, Maria og Karoline!

Til toppen