Fløy med Norwegian,  nå flyr hun i gangene på Eiker 

Bjørg Aslaug Pleym er lærer på salg, service og reiseliv ved Eiker videregående skole. Tidligere jobbet hun 13 år som flyvertinne i Norwegian. Hun innrømmer at hun av og til savner flybransjen, men likevel angrer hun ikke på jobbskiftet.

Bjørg Aslaug Pleym er lærer ved salg, service og reiseliv ved Eiker videregående skole. Tidligere var hun flyvertinne i Norwegian.  - Klikk for stort bildeBjørg Aslaug Pleym er lærer ved salg, service og reiseliv ved Eiker videregående skole. Tidligere var hun flyvertinne i Norwegian. Per Jørund Grøthe Den koselige hønefossjenta forteller at hun trives som lærer, og det er ikke aktuelt å gå tilbake til jobben som flyvertinne.   

- Selv om det som lærer blir mye kveldsarbeid for å forberede undervisning og holde kontakt med elever og foreldre, er dette yrket mer familievennlig. Jeg føler at det nå er enklere å få det til å gå opp på hjemmebane, forteller Bjørg, som har to barn.  

Som lærer har hun omtrent en times kjørevei til og fra Hokksund. Cirka like lang tid brukte hun for å komme seg til utgangspunktet for jobben i Norwegian. 

Jobbet 100 prosent som flyvertinne 
Hun jobbet på fulltid som flyvertinne. Dette betydde fem dager med arbeid, og deretter var det fire dager med fri. Da fløy hun for det meste kortdistanse i Europa. Men hun var også til blant annet Dubai.   

- Vanligvis ble det ikke tid til å se og oppleve så mye av stedene vi fløy til. Men det var sosialt, mye morsomt og gode kolleger, og når jeg ikke var på jobb, trengte jeg ikke å tenke på arbeidsoppgavene, forteller den tidligere flyvertinnen. 

Gikk selv på service og samferdsel  
Bjørg gikk selv på service og samferdsel og ble tidlig begeistret for serviceyrket. Hun har heller ikke noen betenkeligheter med å anbefale sine egne elever å satse på flybransjen. For eksempel er Norwegian veldig dyktige når det gjelder å ta imot lærlinger. Selv startet hun som lærling i flyselskapet da hun var 21 år. Men hun sier at det glamorøse bildet som noen kanskje har av yrket som flyvert eller flyvertinne, ikke stemmer.  

- Det er masse hardt arbeid. Å bidra til sikkerheten er det viktigste vi gjør. Hadde vi bare drevet med kaffeservering, kunne flyvertinnene og -vertene vært erstattet av kaffemaskiner. Vi skal svare på spørsmål fra passasjerer, berolige dem som har flyskrekk, servere mat, ta inn søppel, og masse annet. Vi er også jevnlig på ulike kurs. Der blir vi oppdatert på nye rutiner og regler, blant annet når det gjelder førstehjelp og brannvern. Men det er  bra det er mye å gjøre. Da føles ikke turene så lange, sier hun.  

- Yrkene har mye felles 
Som flyvertinne og som lærer jobber man med mennesker. Yrkene har mye til felles.  

- På fly må vi være litt psykologer, og på skolen møter vi også mennesker med forskjellig bakgrunn og ulike behov, sier hun, som føler at hun har med seg mye verdifull erfaring fra servicebransjen inn i læreryrket. 

Til toppen