– Kan ikke legge langsiktige planer

– Krigen har lært oss at det ikke går an å legge langsiktige planer. Nå lever vi bare, sier Valeriia Kovalchuk fra Ukraina når vi spør henne om hvordan hun ser for seg framtida. Til daglig går hun i kombinasjonsklassen ved Eiker videregående skole.

Polina Zimina, Valeriia Kovalchuk  og Nikita Kalinichenko er fra Ukraina og elever i kombinasjonsklassen ved Eiker videregående skole.  - Klikk for stort bildePolina Zimina, Valeriia Kovalchuk og Nikita Kalinichenko er fra Ukraina og elever i kombinasjonsklassen ved Eiker videregående skole. Per Jørund Grøthe

Vi møter henne til en prat sammen med to av de andre ukrainerne i klassen, Polina Zimina og Nikita Kalinichenko. Valeriia har adresse i Hokksund og går til skolen hver dag, mens Polina og Nikita bor i henholdsvis Åmot og Vestfossen og bruker skolebuss.

– Det viktigste for oss er å lære norsk, sier trioen, som ikke synes at  språket er så veldig vanskelig, i hvert fall ikke bokmål. Men de innrømmer at det er litt krevende å forstå noen av dialektene, blant annet bergensk. Dialekter er de forresten vant med fra Ukraina. Der kan det også være vanskelig for folk fra forskjellige steder i landet å forstå hverandre. Ellers forteller de at de har lagt merke til at norske skoleelever har veldig mange valgmuligheter når det gjelder studieretninger i den videregående skolen. Men skolehverdagen  her er likevel ikke like tettpakket som den de er vant med fra Ukraina. Der kan de ha over 20 fag i løpet av ei uke.


Holder kontakten med hjemlandet

Valeriia kom til Norge i august, mens Polina kom i mars og Nikita i april. De forteller at de har mye familie igjen i hjemlandet, og de følger med på hva som skjer med dem. Sosiale medier som Instagram og Telegram blir mye brukt, men for tida er dette også vanskelig, ettersom strømforsyningen i Ukraina er veldig ustabil. Når det gjelder framtidig bosted, sier de alle at de har planer om å flytte tilbake når det blir mulig. 


Studier

Selv om det for tida er vanskelig å legge planer for ukrainerne, så har de tanker om hva de vil studere og jobbe med. Valeriia ønsker å satse på digital markedsføring, og hun holder allerede på med universitetsstudier i media og kommunikasjon og nettopp digital markedsføring ved et universitet i Ukraina. Dette skjer via elektroniske plattformer. Nikita ønsker å studere jus, mens Polina kan tenke seg å jobbe med sosiale medier. Sistnevnte er i gang med å studere engelsk filologi. 


Dans på fritida

De sier at de ikke har så mye kontakt med norske elever på skolen, men på fritida har de en del kontakter. For eksempel er Valeriia aktiv i cheerdance-klubben i Hokksund. Og hun er forresten ikke en hvem som helst når det gjelder slik dans. Hun kan nemlig skilte med en tredjeplass i solodans fra verdensmesterskapet. Polina driver også med dans, men mest i grupper. Ellers forteller alle at de liker å dra i svømmehallen på Hokksund. Og så kan det også hende at de innimellom tar seg en tur til Drammen.

I kombinasjonsklassen ved Eiker videregående skole er det ni fra Ukraina, i tillegg til elever fra Kongo, Thailand, Argentina, Brasil, Polen og Afghanistan.  - Klikk for stort bildeI kombinasjonsklassen ved Eiker videregående skole er det ni fra Ukraina, i tillegg til elever fra Kongo, Thailand, Argentina, Brasil, Polen og Afghanistan. Per Jørund Grøthe


Ungdommer mellom 16 og 24 år

Kombinasjonsklassen er et opplæringstilbud for ungdommer mellom 16 og 24 år med kort botid i Norge, og det gis tilrettelagt grunnskoleopplæring. I klassen på Eiker er det ni fra Ukraina, i tillegg til elever fra Kongo, Thailand, Argentina, Brasil, Polen og Afghanistan.