Møtte elever for å snakke om trafikksikkerhet

Denne uka har Jarl Flaaten Bjørk på vegne av Trygg Trafikk snakket med elever ved Eiker videregående skole om trafikksikkerhet gjennom kampanjen «Sett grenser – si ifra».

Jarl Flaaten Bjørk snakket på vegne av Trygg Trafikk med elever ved Eiker videregående skole om trafikksikkerhet gjennom kampanjen «Sett grenser – si ifra» - Klikk for stort bildeJarl Flaaten Bjørk snakket på vegne av Trygg Trafikk med elever ved Eiker videregående skole om trafikksikkerhet. Anledningen var trafikksikkerhetskampanjen «Sett grenser – si ifra». Per Jørund Grøthe

Elever på salg, service og reiseliv og Vg2 studiespesialisering var publikum. Flere av disse ungdommene har rykende ferske førerkort. Eller så er de i gang med kjøreopplæring. Dermed er de midt i målgruppa for en slik kampanje.

Tilhørerne ble blant annet stilt overfor ulike scenarier i trafikken. Hva gjør de for eksempel om de sitter på i en bil der det kjøres for fort og uforsvarlig? Tør de å si ifra til sjåføren om at de ikke godtar atferden? Der var det litt forskjellige svar. Men kanskje er det flere som nå kommer til å si ifra etter at det ble snakket om hvor store konsekvenser en ulykke kan få?  Og hvor risikabelt er det å være opptatt av for eksempel mobiltelefonen mens man kjører? Forskning viser at en tredjedel av trafikkulykkene skyldes uoppmerksomhet.

Gutter og jenter er forskjellige på flere områder. Frontallappen, delen av hjernen som hjelper oss å vurdere risiko og konsekvenser, utvikles mye senere hos gutter enn hos jenter. Dette kan være en av årsakene til at gutter i alderen 18-24 år er overrepresentert i ulykkesstatistikken.

Videre fikk vi vite at skadeomfanget er som regel mye større når gutta krasjer med bil enn når jentene er involvert i uhell. Gutta skiller seg også fra jentene ved at de oftere tar større risiko i trafikken desto flere kompiser de har med. Hos jentene er det motsatt.  

Å krasje i 30 kilometer i timen kan være  omtrent det samme som å falle ned fra et slikt bord.  - Klikk for stort bildeÅ krasje i 30 kilometer i timen med bil kan være like skadelig som å falle ned på golvet fra et slikt bord. Per Jørund Grøthe

Programmet til Jarl Flaaten Bjørk gjorde tydelig inntrykk på elevene. De fulgte oppmerksomt med i 90 minutter uten pause.

Til toppen