Smittevernråd for russen

Kommuneoverlegen i Fredrikstad kommune har noen gode råd til deg som er russ for at russefeiringen skal bli tryggest mulig. Det er også mulig med drop-in koronatest for deg som er russ i år.

Smittevernråd for russen - Klikk for stort bilde Fredrikstad kommune    

Russetiden er viktig for mange ungdommer. Starten av russetiden fikk mye negativ omtale på grunn av større grupper som samlet seg. Vi ønsker å gi noen tydeligere anbefalinger for resten av russetiden. Flere steder i landet er det nå utbrudd blant russ, og det kan raskt bli situasjonen her også. Dette har ikke bare konsekvenser for russen, men for samfunnet rundt. Blir det større smittespredning kan det medføre stengte skoler, strenge tiltak og i verste fall en ny nedstenging av alt det vi endelig har fått åpnet. For dere som nå skal avslutte videregående skole kan karantene og isolasjon ha betydning for standpunktkarakter, muligheten til å avlegge eksamen og et gyldig førstegangsvitnemål.

Det er viktig at alle er ekstra oppmerksomme på egen helse og tester seg ved utvikling av luftveissymptomer. Ved rask testing vil det bli begrenset hvem som må i karantene og isolasjon. Hvis man lar være å teste seg er risikoen at hele russekullet blir påvirket større da viruset får lengre tid til å sirkulere før det blir oppdaget. Man risikerer da at større andel av russekullet må i karantene, og at lengre tid av russetiden må bli brukt i karantene. Det er derfor veldig viktig å ta en test hvis man har luftveissymptomer. 

For å gjøre det enklere å komme og teste dere, ønsker Koronasenteret å starte et prøveprosjekt ved å tilby drop-in timer kun for dere. Alle hverdager i uke 19 fra kl.12.00-14.00 og  kl.16.00- 18.00 holder vi av timer til dere i testluke 6. Testen som tas er en hurtigtest og du vil få svar i løpet av en times tid. Du behøver ikke å være i karantene i påvente av prøvesvar. Vi lover en testpinne til knute i lua.

Kommuneoverlegene i Sarpsborg og Fredrikstad oppfordrer russen til å lage mindre, faste grupper som er sammen. Det anbefales inntil ti nærkontakter per uke, og maks fem gjester i private hjem. For eksempel kan de som har buss eller bil sammen være én gruppe, eller de som er sammen ellers. Er dere mange så deler dere bussen i to eller tre grupper. Ta likevel hensyn slik at ingen blir alene.

Kjøre rundt i buss/van er greit, men hold dere til den faste gruppen og innenfor kommunegrensen. Ikke ta med noen som ikke er avgangselever i år. Busser og vans bør føre lister med navn og telefonnummer på hvem som er med i bussen/vanen for å benytte i et eventuelt smittesporingsarbeid.

Det er viktig at hver enkelt holder oversikt over sine nærkontakter. Hukommelsen blir dårligere med økende promille – bruk gjerne notatfunksjonen på telefonen eller en papirlapp. Husk at det er viktig å holde god avstand (minst en meter) til andre, også til de du er i kohort med.

Politiet vil ha lavere terskel for å løse opp større samlinger i tiden fremover, så vi oppfordrer alle til å følge de anbefalingene som her er gitt.

Husk å laste ned smittestoppappen (gir russeknute). Ta vare på deg selv og vennene dine. Følg rådene for en fin russetid!

Smittevern for foresatte til russ - Klikk for stort bilde Fredrikstad kommune  

Til toppen