Besøk til Færøyene

Frogn vgs er med i et nordisk og tverrfaglig prosjekt om ungdommers møte med klimakrisen.

Besøk på Nordens hus. - Klikk for stort bildeBesøk på Nordens hus. Elise Nicolaisen

Prosjektet går ut på at lærere fra de fem samarbeidsskolene besøker hverandre og har undervisning med elever. På Færøyene fikk vi møte både miljøministeren og direktøren for Nordens hus. I 2024 skal Frogn være vertskapsskole!

Miljø-, industri- og handelsdepartementet har ansvaret for størstedelen av næringslovgivningen og miljøet på Færøyene. Departementet samarbeider med andre departementer og etater ved siden av nordiske institusjoner. Departementet er representert i nærings-, nærings- og næringsutvalgene under Nordisk Ministerråd, og deltar aktivt i det vestnordiske samarbeidet.

Besøk hos miljøministeren - Klikk for stort bildeBesøk hos miljøministeren. Elise Nicolaisen

Nordens hus på Færøyene feirer 40 år. Nordens hus på Færøyene er den største kulturprodusenten på Færøyene og spiller en viktig rolle både i øyrikets kulturliv og for nordisk kultursamarbeid generelt. Huset er en av Nordisk ministerråds fem institusjoner rundt i Norden som presenterer kunst og kultur fra hele regionen.

Besøket gikk videre innom Tinganes; den gamle bydelen i Færøyenes hovedstad Tórshavn. Tinganes har sitt navn fra Lagtinget, som ble etablert på denne halvøya i vikingtiden. De første norske bosetterne holdt sitt første ting i 825. Halvøya deler havna i to deler, Eystaravág og Vesteravág. Ytterst på neset ligger Skansapakkhusið, hovedbygningen til Færøyenes regjering. 

Det ble også besøk hos miljøministeren og den færøyske søsterskolen vår Miðnám á Kambsdali. Det er over 500 elever og ca 75 lærere og 15 andre ansatte der. Miðnám á Kambsdali tilbyr hovedsakelig ett-, to- og treårige studieprogram. De fleste studentene går på det treårige videregående studieprogrammet. De treårige videregående programmene som tilbys er: Búskaparbreyt (økonomilinje),  Hugbreyt (humaniora linje) og Náttúrubreyt (vitenskapslinje).