Fullpakket foresattmøte

Bodil J. Houg holdt foredrag om skolemiljø.

Bodil J. Houg - Klikk for stort bildeBodil J. Houg holdt foredraget "God vilje er ikke nok". Even Ottersland

Ombudet for barn og unge i Viken er oppttatt av barn og unges rettigheter og trygghet i skolen, og de kan bidra med informasjon, råd og veiledning. De dekker hele skoleløpet, men på foresattmøtet på Frogn mandag 23.01 hadde foredragsholder Bodil J. Houg mye fokus på russetiden. Her gjelder det å være tidlig på, ettersom flere elever allerede på Vg1 er godt i gang med planleggingen. 

Etter år med pandemi var det godt å se skolens kantine full av forventningsfulle og interesserte foresatte. Mange er bekymret for nye utfordringer som har sneket seg inn i skolemiljøet. Nettmobbing er et kjent problem, og etablerte verdier knyttet til kjønn, rase, kropp og legning har blitt satt på prøve av konservative og manipulerende krefter fra folkedypet. Her gjelder det å ikke være naiv med hva man publiserer, og å tørre å ta opp kampen mot de som oppfører seg ugreit. 

Skolen trenger foresattes hjelp. Kunnskap om mekanismene i bruk av sosiale medier og hvilke rettigheter, hvilken plass og krav en ungdom kan stille til sine omgivelser, kommer ikke alltid rekende på ei fjøl når man skal være del av et stort felleskap. Her må man ha mot og vilje til kreve sin rett. I tillegg bør man anerkjenne og bry seg om felleskapets beste. God vilje er ikke nok. Handling må også til.

Her er presentasjonen: Foreldremøte Vg1 23. jan 2023 (PDF, 5 MB)

Til toppen