Glemmen først ute med ny kildesorteringsmerking

Flere aktører har gått sammen om å utvikle en ny nasjonal merkeordning for kildesortering. Glemmen videregående skole er først ute med å benytte merkingen på sin storsatsning på kildesortering som Miljøfyrtårnskole.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Merkeordningen skal blant annet bidra til at Norge kan oppnå 65 % materialgjenvinning innen 2035 i tråd med EUs målsettinger. Det er Avfall Norge og LOOP, med flere samarbeidspartnere, som står bak prosjektet. 

Målsettingen er lik fargebruk og symboler i hele Norge, og at symbolene skal brukes både på produkter, emballasje og på avfallsløsninger. 

– Den nye nasjonale merkeordningen skaper mer seriøsitet rundt kildesortering. Det er forvirrende at det brukes ulike farger og symboler rundt om i landet. På hytta har matavfallet én farge, mens hjemme har den en annen. Med en mer enhetlig kommunikasjon blir det enklere for alle å kildesortere.

 

Første videregående skole med den nye merkeordningen

Glemmen videregående skole i Fredrikstad er de første i Norge til å bruke de nye fargene og symbolene på sine avfallsløsninger. 

Skolen bestemte seg på et tidlig tidspunkt for å gjøre noe med kildesorteringen på skolen. Prosessen startet med en avfallsanalyse. Byggene ble analysert for å finne ut av hva slags avfall som oppstår hvor, og det er satt ut passende avfallsbeholdere i henhold til analysen. 

– Den nye merkeordningen var klar samtidig som skolen skulle levere løsningen, og det var derfor et enkelt valg å bruke de nye fargene og symbolene.

– Etterhvert vil det være automatikk i at alle vet at lilla er plast, grønt er matavfall og papp, papir og kartong er blå. Det vil selvsagt ta lang tid før hele Norge har merkeordningen på plass, men fra juni vil man se det dukke opp flere og flere steder.