Erasmus+ utveksling til Spania

Uka før påske dro Anette, Jenny, Pernille og Vanya fra tredjeklasse på studiespesialisering til Toledo og Consuegra i Spania.  

Fire jenter på et torg med gammel bebygning rundt.  - Klikk for stort bildeEndelig fremme! F.v. Anette, Jenny, Pernille og Vanya på Plaza Mayor midt i Madrid. Greåker vgs.

  

Historiens påvirkningskraft

Formålet med reisen var å lære om den spanske borgerkrigen og perioden under Franco. Reisen var en del av Greåkers Erasmus+-prosjekt om hvordan historien påvirker dagens ungdom. Her deltar Spania, Kypros, Kroatia, Hellas og Norge, og alle var på plass med elever og lærere i det vi nå kan beskrive som middels solfylte Toledo.

- History and its effect on today’s youth er et historieprosjekt som Greåker arbeider med i forbindelse med Erasmus+, og prosjektet skulle egentlig gjennomføres våren 2021. Derfor har kofferten til de fire flinke Greåkerelevene vært klar en stund, og når reisens første destinasjon er Madrid, var det selvfølgelig plass til handleposer, forteller historielærer Martin Eivik, som også var med på turen. 

Kvinne som snakker til en sal med elever. EU-flagget henger på et bord på scenen. - Klikk for stort bildeEn representant fra EU forteller om hvilke muligheter for utdanning som finnes gjennom europeiske samarbeid. Greåker vgs.

    

Mange elever i samtale rundt et bord. - Klikk for stort bildeGode diskusjoner mellom elevene fra Norge, Hellas, Kypros, Spania og Kroatia var en del av programmet. Greåker vgs.

 

Det spanske demokratiets utvikling

Mye av oppholdet i Spania var lagt til en liten by midt mellom Toledo og Madrid, på en skole omringet av olivengårder og vindruer. På skolen fikk jentene, Martin Eivik og spansklærer Marte Skauen en smaksprøve på hva Spanias innbyggere tenker om sin egen historie, og naturlig nok også hva den spanske kulturen har å by på.

Uka startet med en hyggelig velkomst med innslag fra skolens musikkelever, samt introduksjon i det spanske språket og konkurranse om EU.

- Utover uka var vi med på innholdsrike presentasjoner og fremlegg om både ekstremisme, borgerkrig og oppbyggingen av det spanske demokratiet etter diktaturet til Franco. Et høydepunkt var uten tvil at vi bodde i gamlebyen i Toledo, med fantastiske hus, slott og kirker, forteller Martin.

Elever og lærere med munnbind foran inngangen til en skolebygning. - Klikk for stort bildeSkolen E. S. Consaburum var vertskapet for den tredje reisen i prosjektet. Den ligger i Consuegra, mellom Toledo og Madrid og har ca. 800 elever fra 16 til 18 år. Greåker vgs.

 

Fire jenter i samtale med en lærer.  - Klikk for stort bildeDet gjelder å følge med når lærer Nikos fra Kypros snakker! Greåker vgs.

 

Rike på kulturopplevelser

Toledo er en gammel spansk hovedstad, og det flotte slottet midt i byen har blitt omgjort til et museum som tar for seg både middelalderen og borgerkrigen fra byens øyne.

- Dette museet kan vi anbefale på det sterkeste, og alle elever og lærere var strålende fornøyd på den gamle terrassen til dronning Isabella i den stekende solen, sier Martin.

Han konkluderer med at de pakket med seg flere kilo med flotte minner, nye bekjentskap og kunnskap.

- Derfor ventet noen shoppingglade jenter spent ved vekta på Madrid flyplass på vei hjem.

Fire jenter foran et skap med skytevåpen - Klikk for stort bildeGreåkers jenter på museet i gamlebyen i Toledo. De lærte masse om middelalder og borgerkrig. Greåker vgs.

  

Fire jenter som står sammen med et korps med fane - Klikk for stort bildeHer markeres oppstarten av påskefeiringen i Madrid. Mange ulike korps og fine klesdrakter. Greåker vgs.