Feiret ferdigstillelsen av Framheim

Tømrerelevenes kopi av Roald Amundsens ekspedisjonshytte er klar for publikumsbesøk på Roald Amundsens fødested. Elever og to lærere som sitter og står utenfor en grå hytte i grønne omgivelser.  - Klikk for stort bilde15 elever fra vg2 tømrer på Greåker vgs. startet byggingen av hytta etter høstferien og var ferdige rett etter 17. mai. To til tre dager i uka har 8 til 10 elever vært på byggeplassen. Lærer Paal Sverre Jørgensen og fagarbeider Øyvind Østby har veiledet og hjulpet til. 

Har levert et godt håndverk

I år er det 150 år siden polfareren Roald Amundsen ble født på Vesten i Fredrikstad, og i anledning jubileet tok Wiggo Andersen i stiftelsen Roald Amundsens fødested kontakt med bygg- og anleggsfag på Greåker.

Andersen hadde et ønske om at skolens elever skulle bygge en kopi av Roald Amundsens hytte, som i årene 1911-1912 huset ni menn på basen Framheim i Antarktis. Det var fra denne hytta Roald Amundsen og hans menn nådde Sydpolen 14. desember 1911.

- Vi har hatt et veldig godt samarbeid med stiftelsen Roald Amundsens fødested, og elevene synes det har vært gøy å føre opp et bygg som har en viktig del av norgeshistorien knyttet til seg. Det har vært god giv i gruppa og elevene har levert et godt håndverk, forteller tømrerlærer Paal Sverre Jørgensen.   

Før avgangen fra Norge hadde Amundsen fått laget et solid trehus på 8 x 4 m som ble demontert og lastet på Fram for remontering i Antarktis. Elevene har bygget en troverdig kopi.

Innredning i samarbeid med FRAM-museet i Oslo

Også FRAM-museet i Oslo har gitt uttrykk for at de er svært fornøyde med hytta.

- Ansatte ved museet har vært her og sett, og sier det er det nærmeste man kan komme en kopi i 2022. Nå skal museet innrede hytta ferdig, slik den var da Amundsen og ekspedisjonsfølge brukte den. Elevene våre har allerede bygget køyesenger, langbord og benker, forteller Jørgensen fornøyd.

Hytta står ved siden av skipperhuset «Tomta» på Roald Amundsens minne og er en del av det publikum kan oppleve når de besøker senteret denne sommeren.

10 køyesenger på begge langveggene, langbord dekket med kopper og fat og to benker på hver side.  - Klikk for stort bildeElevene har bygget køyesenger, langbord og sittebenker – akkurat slik det var da Roald Amundsen og hans ekspedisjonsfølge bodde der. 

 Se flere bilder fra hytta i bildekarusellen under

Til toppen