Milla Kitterød i 2MDA er årets talent

Fløytisten ble kåret til Årets talent i Ungdommens musikkmesterskap 2022-2023.

Portrettbilde av Milla Kitterød i pen, svart kjole og med tverrfløyten i hånda.  - Klikk for stort bilde Veronica von Groningen

- De som deltar er veldig gode, så jeg hadde ikke forventet å gå videre, sier en beskjeden Milla.

Hun gikk ikke bare videre fra den regionale kvalifiseringen i Viken til det nasjonale mesterskapet, men ble kåret til Årets talent i sin klasse sammen med fiolinisten Andreas Alexander Martinsen fra Lørenskog. Det skjedde etter finalespillet på Norges musikkhøyskole i Oslo søndag 22. januar.

Høyt nivå

Ungdommens musikkmesterskap arrangeres av Norsk kulturskoleråd, Musikkpedagogene Norge, Norges Musikkorps Forbund og Norges musikkhøgskole.  I år deltok 23 solister og tre kammermusikkgrupper fra hele landet.

På den store scenen i Norges musikkhøyskole fremførte deltakerne et selvvalgt repertoar foran juryen. Milla hadde valgt Charles T. Griffe’s «Poem».

- Det er en veldig rar situasjon å være i. Juryens øyne er rettet på deg og det du gjør i 20 minutter, og så er du ferdig. Du må vise at du behersker instrumentet sitt, men også at du har god utstråling til publikum, forteller Milla.

Milla hadde venner i salen og det var fint å ha deres støtte.  

- Jeg har funnet ut at jeg må spille som jeg ville gjort når jeg øver. Eller hvis jeg skulle spilt for vennene mine, forklarer Milla.  

Det er mye øving som skal til for å komme så langt som Milla har gjort. Hun har spilt tverrfløyte siden hun var 7 år gammel og spiller også pikkolofløyte.

Bilde av Milla Kitterød inne på et av skolens øvingsrom. Hun står foran en grønn kritt-tavle og holder en tverrfløyte i hendene. - Klikk for stort bildeMilla Kitterød er til vanlig elev i andre klasse på musikklinja. Tone Sundnes Reiten

Drømmer om en fremtid som profesjonell musiker

Milla har mange musikalske jern i ilden. Hun er med i Norsk ungdomssymfoniorkester og i Janitsjarorkesteret på Greåker. Nylig ble hun også tatt opp i Ung Filharmoni, som er et unikt program for unge klassiske musikere som drømmer om å bli profesjonelle orkestermusikere.

- Jeg har lyst til å studere musikk etter musikklinja, for jeg liker veldig godt hvordan musikk kan få oss til å føle noe. Det er en sanselig opplevelse. Jeg var med på et prosjekt for litt siden, hvor jeg og en del andre ungdommer spilte i et stort orkester sammen med Göteborg Symfonikerne. Det var et gigantisk orkester og så mye lyd! Vi spilte blant annet Brahms og det var så kult!

Til toppen