Russ møtte statsministeren for å snakke om en mer inkluderende russetid

Mange skoler i Viken har tatt konkrete grep for å lage en mer inkluderende russefeiring. Tirsdag besøkte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) russestyret ved Halden videregående skole. Her fikk han høre om hvordan de har jobbet for at alle elevene ved skolen skal få en fin russetid.

Voksen mann poserer sammen med tre kvinnelige elever ved videregående skole.  - Klikk for stort bildeRussestyret ved Halden videregående skole sammen med statsministeren og ordføreren i Halden. Fra venstre: Ordfører i Halden Linn Laupsa (Ap), statsminister Jonas Gahr Støre, Tuva Bjerke, Aurora Heli-Hansen (russepresident) og Alma Basler (visepresident). Katrine Benedicte Siebke Hunstad, Viken fylkeskommune.

De siste årene har flere, også ungdommen selv, tatt til orde for en mer inkluderende russefeiring. Russestyret ved Halden videregående skole har tatt viktige grep for å sikre at alle som ønsker det kan ta del i feiringen. Denne uken møtte de statsminister Jonas Gahr Støre og fikk fortelle om hvordan de har jobbet for å legge til rette for dette.

Statsministeren var tydelig imponert da russestyret fortalte om arbeidet sitt.

– Dette var interessant og oppløftende. Ungdommen er det fineste vi har, men det å bli stående utenfor er det vondeste som finnes. Og der tar dere tak, sa Jonas Gahr Støre i møtet.

Han sa også at Halden-russen var et eksempel til etterfølgelse, og at han ønsket å dele erfaringene fra Halden med både kunnskapsministeren og med ordførerne i de andre kommunene i landet.

Alle får være med

Tre unge kvinner smiler mot kamera. Fra venstre: ung kvinne med lyst hår i grønn cardigan,  ung kvinne med lyst hår og hvit genser og ung kvinne med brunt hår i gul blazer.  - Klikk for stort bildeRussestyret ved Halden videregående skole. Fra venstre: Tuva Bjerke, Aurora Heli-Hansen og Alma Basler. Katrine Benedicte Siebke Hunstad, Viken fylkeskommune.

Ideen til en mer inkluderende russetid kom fra de som i dag sitter i russestyret. De opplevde selv å være med i en russegruppe der det ikke var plass til alle som ønsket det, og syns det var feil.

– Det ga oss en dårlig følelse å måtte si nei samtidig som vi leste mer om hvordan utenforskap påvirker den psykiske helsen hos ungdom negativt. Derfor bestemte vi oss for å stille til valg til russestyret, slik at vi kunne bidra til å skape en mer inkluderende russefeiring for alle, forteller Aurora Heli-Hansen, russepresident ved Halden videregående skole.

Ett av tiltakene russestyret har gjort, er å åpne opp sin egen russegruppe for alle som ønsker å være med. Gruppen har egen logo og genser, som mange forbinder med russetiden. Prisen for å være med er 1500 kroner. Russen bestemmer selv om de vil betale summen eller jobbe det inn gjennom dugnad. I tillegg er det gitt fritak for betaling for enkelte som hverken har mulighet til å betale eller jobbe for medlemskapet.   

Har skapt inkluderende møteplasser

Ung kvinne i gul jakke tar selfie med ung kvinne i grønn cardigan, ung kvinne i hvit genser og middelaldrende mann iført dress.  - Klikk for stort bildeDet ble også mulighet for en selfie med statsministeren Alma Basler

En annen utfordring med russefeiringen i Halden har vært at det er få møteplasser for russen, slik at mange har dratt til nabobyene for å feire der. Derfor har russestyret, i samarbeid med kommunen og Motz café i Halden sentrum, laget lokal russekro. Her er det gratis å komme inn, slik at ingen blir ekskludert fra feiringen på grunn av økonomi.

 – Alle skal få kalle seg russ når de har gjennomført 13 års skolegang. Det skal ikke handle om gruppetilhørighet eller økonomisk status, du skal få være russ uansett, sier Alma Basler og Tuva Bjerke, henholdsvis visepresident og styremedlem i russestyret. 

Har kullet «i ryggen»

Russestyret ved Halden videregående skole opplever at de nå kan tilby en russefeiring som inkluderer på mange områder.

– Det er trist at noen ikke vil identifisere seg med å være russ fordi de opplever at det er en feiring de ikke kan stå inne for. Nå håper vi at vi kan vise at det er gøy å være lavterskelruss også, sier Basler og Bjerke.

Mottakelsen hos Haldenrussen har vært positiv.

– Vi gikk til valg på en lavterskel russetid som skulle være tilgjengelig for alle, og russen valgte oss. Det viser at vi har kullet vårt i ryggen, sier Heli-Hansen

Fylkesråden er imponert

Heidi Westbye Nyhus - Klikk for stort bildeFylkesråd for utdanning og kompetanse i Viken, Heidi Westbye Nyhus (Ap) Morten Brakestad

Viken fylkeskommune har flere fylkesomspennende tiltak som skal sikre at alle elever i Viken får en god og trygg avgangsmarkering. Ett av dem er «Avgangsmarkeringsprosjeket», som ble initiert av ombudet for barn og ungdom i Viken. I tillegg jobbes det med flere andre gode initiativer. Blant annet har russepresidentene i Viken har blitt enige om felles verdier for avgangskullene, og det er opprettet et felles russestyre for hele fylket, som skal samkjøre feiringen og bidra til et inkluderende fellesskap.

– En mer inkluderende russetid er en hjertesak for fylkesrådet i Viken, og jeg er veldig imponert over hva skoleledelsen og elevene på Halden videregående skole har fått til. Dette er et bevis på at vi lykkes når ungdommen sjøl er med på å finne gode løsninger, sier Heidi Westbye Nyhus, fylkesråd for utdanning i Viken fylkeskommune.

Til toppen