Ny podkast-episode: Biler, musikk og det motsatte av hva pappa sier

Logo til podkasten - Klikk for stort bilde

Kan bil og musikk påvirke et karrierevalg? Og kan livet gå greit selv om man gjør det motsatte av det pappa ønsker? I denne podkast-episoden forteller to av lærerne på teknologi- og industrifag om sin vei frem til læreryrket. .

Denne gangen er det duket for Esten og Robert, to lærere lærere på Teknologi og industrifag. Esten forteller om sine erfaringer blant annet som DJ og Robert deler sin vei mot fagprøve som voksen.

Viser Esten og Robert foran en bil på Kjøretøy-verkstedet - Klikk for stort bilde Lise R Sørnskog

Hør episoden på Spotify

Hør episoden på hjemmesiden til PSSST!

Esten

Esten har alltid hatt en stor interesse for biler, og spesielt amerikanske. Etter utdanning på videregående som biloppretter ventet militæret. Noen år som bilmekaniker bidro til at Esten ønsket flere utfordringer. Han bestemte seg derfor for å gå mer på skole for å få flere spennende oppgaver i yrkeslivet.

For å ha mulighet til å ta videreutdanning måte han jobbe ved siden av. Da kunne han dyrke en annen hobby samtidig, nemlig musikken. Han jobbet i underholdningsbransjen som DJ på kveldstid og i helgene for å ha økonomisk frihet til mer skole. Det ble DJ-jobbing og restaurering av gamle biler i noen år før han fikk jobb som elevveileder på Hønefoss videregående skole. I denne jobben ble han så inspirert at han likegodt tok utdanning på deltid for å bli lærer i yrkesfag.

Til tross for at Esten har gått mye på skole etter videregående, var han også skolelei som ungdom. Han mener selv han var passiv på skolen, særlig i de teoretiske fagene. Det at det var mye praksis i yrkesutdanningen hjalp veldig for han. 

Robert

Robert er en spreking som interesserer seg for fotball og løping. Toget er gått for egen fotballkarriere pga alder, men interessen er der stadig.

Robert mener han ikke hadde noen utdanningsplan i det hele tatt, så lenge det var det motsatte av det «fattern» sa. Faren var akademiker, og så nok helst at sønnen skulle velge en lignende vei.

På videregående begynte han på teknisk tegning med allmennfag. Robert tror at dette handlet om at han fikk gjøre sitt eget valg, og ikke helt det «fattern» ville. Etter kort tid skjønte han fort at dette var feil sted. Han hadde kompiser på «maskin og mek» (dagens TIF), og skrudde moped på fritiden. Dermed ble det  omvalg og landet der han følte seg mer hjemme.

Han hadde ingen plan videre etter Vg2, men etter samtale med rådgiver om veien videre søkte han teknisk fagskole. Etter dette ble det kjæreste og jobbing. Han ville ikke bli lærling, men arbeidet som vanlig ansatt i en Bærum-bedrift hvor han etter hvert tok fagbrevet som voksen.

Robert mener at veien derfra og frem til læreryrket var tilfeldig.  I pappapermisjon fikk han nyss i ledig stilling som lærer på Hønefoss videregående, søkte og fikk den. Det viste seg at han hadde gjort et godt inntrykk på lærerne sine da han var elev flere år tidligere, og disse hadde gitt han gode referanser. 

Tekst: Lise R Sørnskog