Restaurant- og matfagEr du interessert i å lage og servere mat? Har du interesse av, og ønsker å lære om spennende råvarer? Egil Granum Hvorfor velge restaurant- og matfag? Restaurant- og matfag passer for deg som er praktisk anlagt og liker å jobbe med mat og servering. Du må være kreativ og nøyaktig, og flink til å jobbe både selvstendig og sammen med andre. Du må være serviceinnstilt og kunne takle stress på en god måte. Hva lærer du?bruk og behandling av råvarermatproduksjon og hygieneplanlegging og tilberedning av ulike matretternorske og internasjonale mattradisjonerdekking av bord og serveringservice og kundebehandlingEksempler på hva du kan bli:KokkErnæringskokkServitørBakerKonditorFerskvarehandlerSlakterKjøttskjærerPølsemakerFagarbeider industriell matproduksjonFagarbeider sjømatproduksjonLes mer om utdanningsprogrammet på vilbli.no Hvorfor velge vår videregående skole? Vår opplæring foregår i moderne, lyse og trivelige lokaler. Vg1- og Vg2-elevene har hvert sitt store og godt utstyrte kjøkken. Vi er engasjerte lærere og setter elevene i fokus, og vi har god kontakt med det lokalt næringsliv. Alle våre elever er ute i bedrift en dag i uka gjennom hele skoleåret både på Vg1 og Vg2. Hver vår reiser Vg2 på studietur, f. eks til Italia, Tyskland eller Østerrike.På Vg1 Restaurant- og matfag får man et innblikk i alle 11 fagbrev man kan utdanne seg til.Elevsitater fra Vg1: «På RM er det god balanse mellom teori og praksis, og du får utfordringer» «Jeg trives veldig godt på RM, vi lærer om ulike råvarer, lager varierte matretter som vi spiser, noe jeg liker» «Vi har praksis en dag i uka i bedrift, dette er «sykt» gøy og kult. Praksis i bedrift er en av ukas høydepunkter» «Vi har muligheter til å utdanne oss til så mange ulike yrker» Ved vår skole kan du søke Vg2 Kokk- og servitørfag, herunder ligger følgende fagbrevKokkFerskvarehandlerErnæringskokkServitørElevsitater fra Vg2:«Lærerne er morsomme og veldig flinke til å lære bort»«Digger alle cateringmulighetene»«Når man er på kjøkkenet så føler jeg at vi får være mer sosiale og det blir et godt samhold» Restaurant- og matfag driver også med utstrakt cateringvirksomhet. Slik søker du Du søker opptak gjennom vigo.no. Søknadsfristen er 1. mars hvert år (1. februar for fortrinnsrett/individuell vurdering). Du må søke opptak hvert år. Les mer om å søke skoleplass hos Viken fylkeskommune. Oppbygging og gjennomføring På dette utdanningsprogrammet går du i utgangspunktet 2 år på skole + 2 år i lære. På Vg1 har du fellesfag og felles programfag innen restaurant og matfag. På Vg2 velger du fordypning (programområde) som du ønsker å spesialisere deg innenfor. I både Vg1 og Vg2 har du yrkesfaglig fordypning, der du får teste ut ulike lærefag og læresituasjoner. Både i Vg1 og Vg2 har du 35 timer opplæring med både fellesfag og programfag per uke. Se fag og timefordeling på vilbli.no. Veien videre Etter to år i skole vil du normalt søke lærlingeplass, og arbeide 2 år som lærling i en bedrift. Les om hvordan du søker læreplass. Etter fullført utdanningsprogrammet vil du oppnå yrkeskompetanse og fagbrev. Etter fullført yrkesfaglig opplæring kan du gå ut i arbeid eller ta videre utdanning: Med fagbrev kan du ta høyere yrkesfaglig opplæring (fagskole). Du kan også ta Vg3 påbygging til generell studiekompetanse etter Vg2 eller etter oppnådd yrkeskompetanse. Med studiekompetanse har du mulighet til å ta høyere utdanning ved høyskole eller universitet. Husk at noen studier, f.eks. ingeniør-, realfags- og medisinske studier, krever at du har visse realfag. Les mer om krav og søknadsfrister på samordnaopptak.no. Hvilken PC/Mac kreves på dette studieprogrammet? Sjekk hvilken datamaskin dette studiet krever. Egil Granum Publisert 01.06.2020 10.22 Sist endret 06.11.2023 13.20