Innovativ, verdiskapende og bærekraftig Norgesmester!

Wildspotter UB fra Hvam videregående skole i Viken forsynte seg grovt av premiebordet på årets Norgesmesterskap for ungdomsbedrifter i regi av Ungt Entreprenørskap. De skal representere Norge under europamesterskapet den 15. juli 2021.
Bilde av fire elever som utgjør ungdomsbedriften Wildspotter UB - Klikk for stort bildeGlade prisvinner fra Hvam videregående skole i Viken Ungt entreprenørskap  

– Det er helt fantastisk, sier daglig leder Margrethe Todal-Falskog. Ikke bare vant de den gjeveste kategorien og ble årets Beste ungdomsbedrift i landet. De vant også førstepremie i konkurransen om Beste innovative produkt, Størst verdiskapingspotensial og den nye Jord-Fjord-Bord prisen i årets norgesmesterskap.

I tillegg er de også bærekraftige og fikk en tredjepremie i denne kategorien!

– Vi vil gjerne takke samarbeidspartnerne, mentor og ikke minst læreren vår, sier de nyslåtte norgesmesterne.

Juryens begrunnelse:

«Vinner av innovasjonsprisen har avdekket et problem både for dyrevelferd og for en næring. Ved å anvende eksisterende teknologi på nye måter er produktet med på å løse problemet på en nyskapende og bærekraftig måte. Juryen er imponert over hvor grundig og gjennomtenkt innovasjonsprosessen har vært, både bredden i næringslivet og forskningsmiljøene de har tilknyttet seg. Løsningen vil skape lønnsomhet ved å sikre trygt for til dyra, nåde nasjonalt og internasjonalt.»

Dyrevelferd

Wildspotter UB redder rådyrkillinger og ivaretar dyrevelferden hos bonden. De har utviklet et portabelt varmesøkende kamera som enkelt kan festes foran på traktoren, for å oppdage rådyrkillinger som gjemmer seg for rovdyr på engen.

I enkelte områder kan nemlig opp til 40 prosent av alle rådyrkillinger gjemme seg i gresslåtten! Kameraet forhindrer at rådyrkadaver kommer i slåtten og råtner, på den måten redder de også kyr fra å bli syke og i verste fall dø.

– Det er rett og slett imponerende, sier en strålende fornøyd Petter Skotland, daglig leder Ungt Entreprenørskap Viken, om årets Beste ungdomsbedrift i Norge.

– Elevene har jobbet godt gjennom hele skoleåret, og de bruker engasjementet sitt for å utvikle løsninger for fremtiden.

Ungdomsbedrifter fra Viken dro hjem fra norgesmesterskapet med til sammen hele ni pallplasseringer. I tillegg til Wildspotter UB fra Hvam videregående skole, fikk Simplex UB med Hella D. Christiansen i spissen andreplass i UE Alumnis lederskapspris og tredjeplass i Beste HR-bedrift. Lykkesmykket UB fra Roald Amundsen videregående skole tok andreplass i Beste markedsføring, og PVS UB fra Tomb videregående skole tok tredjeplass i Fjord-Jord-Bord prisen. Propello Productions UB fra Sandvika vgs. fikk førsteprisen innen kategorien «Beste kundeopplevelse på nett».

Ekstra motiverende

Andreplassen i Beste Ungdomsbedrift går til Cycle UB fra Thora Storm vgs. i Trøndelag, og tredjeplassen til Fjellgodt UB fra Nord-Gudbrandsdal vgs. i Innlandet.

Rekordmange unge entreprenører deltok på årets Norgesmesterskap, hele 170 bedrifter med godt over 900 elever. 41 av disse flinke ungdomsbedriftene som kvalifiserte seg, kommer fra Viken.

Mange ungdomsbedrifter etablert

– Det siste året har vært krevende for alle, men kanskje aller mest for de unge. Derfor er vi utrolig imponert over at over 11 000 elever i videregående skole, sammen med sine lærere, har valgt å etablere Ungdomsbedrift dette skoleåret. De unge ser muligheter og gjør noe med dem, og det er nettopp slik kompetanse vi trenger i Norge i fremtiden, sier Grete Ingeborg Nykkelmo, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.

Juryen bestod av Børre Lobekk fra Nordic Steel, Kari Ann Nygård fra Brønnøysundregistrene, Karoline Løvall fra NHO, Marit Fulland Danielsen fra Utdanningsforbundet, Ole Petter Hansæl fra Energiplus, Rune Jørgensen fra Regionrådet for Fjellregionen, Mona Helen Vikøyr fra Sparebanken Vest, og Lars Strøm Prestvik fra Kommunalbanken.

Artikkelen er opprinnelig publisert av sentral webredaksjon i Viken fylkeskommune.

Til toppen