Klarer du deg uten strøm i flere dager?

Har du alt du trenger for å klare deg selv i minst tre døgn hvis vann og strøm plutselig blir borte? Denne uken starter en landsdekkende kampanje om egenberedskap.

Bilde av ved, mat, hermetikk, førstehjelpsutstyr, primus, fyrstikker, DAB-radio, hermetikk, hånddesinfeksjon, lommelykt m.m.  - Klikk for stort bilde Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) har de siste årene gjennomført en slik kampanjeuke der målet er å gjøre oss bedre rustet til å stå imot kriser.

Hvordan være forberedt

Det anbefales at alle husstander i Norge tar noen enkle grep for å bedre sin egenberedskap. Se hva du kan gjøre for å være godt rustet på sikkerhverdag.no

– Vi har nok allerede mye av det vi trenger for å klare oss selv i flere dager, så ofte er det ikke så mye som skal til for at vi og våre nærmeste blir litt bedre forberedt, men vi må være – nettopp forberedt, sier beredskapsleder i Viken fylkeskommune, Guro Hegna Svendsen.

– Alle har vi et ansvar for vår egen beredskap, og det krever både praktiske og mentale forberedelser.

Dette bør du ha hjemme

Tenk gjennom hvilke farer og ulykker som kan ramme deg hjemme, og forbered deg best mulig. Hvis strømmen blir borte, eller du blir isolert på grunn av været i flere dager, bør du være rustet til å klare deg selv i minst tre døgn.

Engasjert ungdom

Ungdom er samfunnsengasjerte, stiller mange spørsmål og er ikke redde for å utfordre verken medelever eller voksne. Derfor er de også en viktig målgruppe.

– Jeg håper at vi gjennom egenberedskapsuken får gode diskusjoner og refleksjoner rundt ansvar for egen beredskap hos ungdommene og i klasserommene. Det igjen kan resultere i praktiske tiltak som opprettelse og påfyll av eget beredskapslager, som gjør at vi er best mulig forberedt på kriser som kan oppstå, avslutter Hegna Svendsen.