Vikens skolematsatsing nominert til Matprisen

Viken fylkeskommunes satsing på gratis skolemat og bærekraftige kantiner er nominert til Matprisen 2021. Det gleder fylkesrådsleder Tonje Brenna, som besøkte Kalnes 15. september.

STOLT: fylkesrådsleder Tonje Brenna i kantina på Kalnes videregående skole 15. september. Viken fylkeskommune   

–  Gratis skolemat og bærekraftige kantiner er et viktig prosjekt for fylkesrådet, fordi mette elever lærer bedre. For mange spiser for lite eller for dårlig, sier fylkesrådsleder Tonje Brenna.

Gode matvaner er bra for den enkelte og for folkehelsa.

– Jeg håper elevene kan ta med seg gode og sunne matvaner fra skolen videre i livet. Derfor blir jeg så stolt og glad for denne nominasjonen, som viser at flere ser viktigheten av satsingen vår, sier Brenna.

Gratis skolemåltid

Viken fylkeskommune har iverksatt prøveordningen med gratis skolemåltid ved flere nye videregående skoler i Viken i 2021.

De 13 skolene som er valgt ut, er også med på satsingen på bærekraftige kantiner, som handler blant annet om kosthold, folkehelse, bruk av lokale råvarer og hvordan man kan redusere matsvinn.

Det er denne satsingen som nå er nominert til Matprisen i kategorien for barn og ungdom.

Det er medlemsorganisasjonen Debio som står bak Matprisen, som ble etablert i 2014.

– Store grep bringer sunn mat inn i klasserommene

Kriteriene for å bli nominert handler blant annet om at prosjektet skal øke barn og unges kunnskap om landbruks- og matproduksjon, bidra til at barn og unge opplever mestring på kjøkkenet og i naturen og tilby barn og unge bærekraftige måltider.

SUNT: Det sto kyllinggryte på lunsjmenyen på Kalnes videregående skole denne dagen. Vi lever i en tid hvor valgene vi tar i dag får dramatisk mye å si for morgendagen. De nominerte er gode eksempler på at måten vi produserer og spiser mat på, kan bidra til å endre kursen vi er på i en mer bærekraftig retning. De er forbilder for sine bransjer som viser at det ikke behøver å være motsetning mellom verdiskaping og et levelig miljø, mellom matglede og et engasjement for en tryggere fremtid, sier juryleder Marte von Krogh i en presseuttalelse.

Juryen begrunner nominasjonen av Viken fylkeskommunes prosjekt slik:

– Om lag 60 prosent av elevene i Norge har ikke tilgang på faglært kompetanse i helse og ernæring. I Viken fylkeskommune har man valgt å gjøre noe med dette, og tatt store politiske og administrative grep for å bringe sunn mat og bærekraft inn i klasserommene, i det som er en av de største satsingene av sitt slag noensinne i Norge. Med dette som grunnlag har fylket vedtatt at 30 prosent av maten som serveres ved offentlige kantiner i fylket skal være økologisk. I denne satsingen er det bakt inn en storstilt satsing om å bringe helse og bærekraft inn i klasserommene i de videregående skolene. Omtrent som det heter i fylkeskommunens slagord: «Viken viser vei i vellinga»!

– Bedre matvaner, økt trivsel

15. september besøkte Tonje Brenna en av skolene som er valgt ut til prøveordningen, nemlig Kalnes videregående skole i Sarpsborg. Her tilbys alle elevene et gratis skolemåltid hver eneste dag, enten til frokost eller lunsj. LUNSJTID: Elev Stian Baggerånås benytter seg av lunsjtilbudet i kantina på Kalnes. Til høyre kantinemedarbeider Rasha Kaskas. 

Rektor Hanne Lorentzen er svært fornøyd med ordningen.

– Vi er veldig glade for å ha blitt valgt ut til prosjektet, som både elever og ansatte ved skolen setter stor pris på. Dette gir både bedre matvaner og økt trivsel ved skolen vår, sier Lorentzen.

Den attesten gleder Tonje Brenna.

– Dette er akkurat slik vi ønsker at ordningen skal fungere, sier fylkesrådslederen.   

Les mer om Matprisen her

FORNØYDE: Fylkesrådsleder Tonje Brenna og rektor Hanne Lorentzen ved Kalnes videregående skole. Artikkelen er opprinnelig publisert på viken.no av sentral webredaksjon i Viken fylkeskommune.

Til toppen