Bøker til påsken

Mangler du bøker å lese til påsken? Da har vi laget en liten liste med anbefalte bøker for ferien. 

Påskeeegg - Klikk for stort bilde Unsplash

En slag fred av Camilla Grebe og Åsa Träff (Krim) 
"En slags fred" er den første boken i krimserien om psykologen Siri Bergmann. Til hennes kontor i Södermalm kommer alle slags mennesker og forteller om sine dypeste redsler og mørkeste hemmeligheter. Selv sliter Siri med å takle sin avdødes manns drukningsulykke. Hun sover med lyset på i alle rom og drikker mengder med vin hver kveld.  

Når en av hennes pasienter dør like ved huset hennes, raser Siris verden sammen. Et selvmordsbrev gir henne skylden. Dødsfallet setter i gang en rekke hendelser og Siri lurer på om hun holder på å bli gal. Hvem er det som som ser på henne der ute i mørket, vokter henne og vil henne vondt. 

Hvis du liker krimserien "Mordene i Fjällbecka"med Erica Falk av Camilla Läckberg, anbefaler vi "En slags fred". Men her er det psykologiske mer i sentrum. 

Fun fact: Åsa Träff er søsteren til Camilla Grebe og jobber som psykolog. 
 

Elle melle av M. J. Arlidge (Krim) 
Hva gjør du når du får valget mellom å redde deg selv eller å ofre deg for for en annen? 
Helen Grace og hennes kollegaer i Southampton jakter en gjerningsperson som kidnapper personer i par. Ofrene får et grusomt ultimatum for å bli sluppet fri; en må dø for at den andre skal overleve. 

Det blir er en intens klappjakt etter en forstyrret gjerningsperson. Helen Grace gir alt hun har for å løse saken. Da forbindelsen mellom ofrene blir avslørt, må Helen Grace møte en mørk fortid hvor valg ble tatt i dyp fortvilelse. Betydningen av å ofre seg for andre blir satt på prøve. 

"Elle melle" er første bok i krimserien om Helen Grace. Dette er en typisk politikrim, hvor vi følger etterforskere på jakt etter forbrytere. Hvis du liker nervepirrende britiske krimserier, så anbefaler vi denne boken. 
 

Batman: The Long Halloween av Jeph Loeb og Tim Sale (Tegneserie) 
For de som har sett den nyeste Batman filmen vil handlingen i "The Long Halloween" være veldig gjenkjennelig. Og det er ikke så rart, da filmen er inspirert av nettopp denne tegneserien. 

I denne historien følger vi Batman, Harvey Dent og Jim Gordon i jakten på en seriemorder som dreper på de kjente og kjære helligdagene. Ofrene er fra Falcone-familien, en beryktet mafiafamilie i Gotham City, og man mistenker at drapene har som hensikt i å skape kaos i byens underverden. Dette fører selvsagt til at Batman oppsøker både kjente og mindre kjente skurker fra Batmanuniverset for å finne gjerningspersonen.  

Vi anbefaler denne tegneserien til de som likte filmen, og som vil ha mer. Vi kan røpe at selv om filmen tar mye av handlingen fra tegneserien, er gjerningspersonen ikke den samme. 
 

Jørgen Brekke - Formørkelsen og dens lys (krim) 
Et nervepirrende mysterium fra en forblåst øy på Helgelandskysten - I mars 2020 mottar true crime-forfatter Helene Paus et brev fra den beryktede og legendariske hollywoodregissøren Paal Ylvingen. For tretti år siden unnslapp Ylvingen drapsanklager i Mexico. Han har siden isolert seg fra omverden på d­en forblåste øya Ytre Dunet på Helgelandskysten, kun omgitt av en liten, betrodd stab. Ylvingen er endelig klar for å fortelle sannheten om drapssaken. Sammen med kollega Espen Aas drar Paus nordover. 

Nå som Norge er i ferd med å innhentes av en verdensomspennende pandemi, virker en ensom, forblåst øy som det tryggeste stedet man kan oppholde seg. Men er Ylvingen virkelig så opptatt av å få fram sannheten om drapet i Mexico som han sier? Hvem kan Paus og Aas stole på blant Ylvingens ansatte på øya? Og hva kan regissørens dagbok fortelle om det som skjedde i Mexico drapsnatten? Det blåser opp til storm, og snart er Paus og Aas avskåret fra å reise tilbake til fastlandet. Rystende hendelser inntreffer, og snart blir det klart at viruset på uforklarlig vis har funnet veien til Ytre Dunet. 

Horten-forfatter har denne gangen lagt handlingen lenger nord enn han pleier, Brekke er mest kjent for sine bøker om etterforsker Singsaker i Trondheim. 
 

Helene Flood – Elskeren (krim) 
Rikke jobber som forsker og er lykkelig gift med ungdomskjæresten Åsmund. Sammen har de barna Emma og Lukas, og en leilighet i Oslos beste boligstrøk. Da familien var på visning i firemannsboligen på Tåsen, falt alt på plass: Her kunne livet bli helt perfekt. Harmonien brytes da naboen i etasjen over blir funnet drept. Eller var den brutt for lenge siden? Ettersom firemannsboligen inntas av politi og presse blir det vanskeligere og vanskeligere for naboene å holde hemmeligheter og ugjerninger skjult for hverandre. Drapet på Jørgen angår dem alle, ikke minst Rikke, og i takt med at etterforskningen skrider frem konfronteres hun med hvor lite hun egentlig vet om dem som lever vegg i vegg med henne. Helene Flood fikk et internasjonalt gjennombrudd med debutromanen Terapeuten, som fikk strålende kritikker og ble nominert til Bokhandlerprisen.  

Med Elskeren befester Flood sin posisjon som en av landets ypperste spenningsforfattere og en fornyer av den psykologiske thrilleren. «Det er vanskelig å skrive god psykologisk krim. Elskeren er lagt til et småborgerlig Tåsen, der det onde slippes løs. Bok nummer 2 er like god som debuten. 
 

Jenny Colgan – Velkommen til Floras café (feelgood) 
Første bok i ny serie fra bestselgerforfatteren Jenny Colgan! Flora MacKenzie har aldri sett seg tilbake etter at hun forlot den lille, stille byen hun vokste opp i. Der vet alle hvem hun er, og ingen ser ut til å ville la fortiden være fortid. I det pulserende bylivet i London kan hun derimot være helt anonym - og gi etter for den håpløse forelskelsen i den kjekke, men arrogante sjefen Joel. Da en viktig arbeidsoppgave likevel tvinger Flora tilbake til øya, innser hun at hun må ta et oppgjør med fortidens feil før hun kan finne ut hvor fremtiden finnes.  

En sjarmerende lettlest serie om Flora som starter café på den lille skotske øya Mure. Det har kommet ut 4 bøker i serien. 
 

Sarah Pearse – Sanatorium (krim) 
Fra forlovelsesfest til mareritt på et hotell i de sveitsiske alper. Politietterforsker Elin Werner har tatt en pause fra jobben etter en vanskelig sak. Hun har et anstrengt forhold til broren sin, men takker likevel ja til å komme i forlovelsesfesten hans. Feiringen skal finne sted i de sveitsiske alper på et nydelig hotell, som tidligere har vært et sanatorium.  

Elin ankommer hotellet med kjæresten sin idet en storm ruller inn over fjellene. Hun får en svært dårlig fornemmelse, både for hotellet hun er på, og for broren, som hun ikke har hatt kontakt med på lenge. Da gjestene våkner dagen etter, er brorens forlovede sporløst forsvunnet, og Elins bekymring stiger. Stormen har stengt alle veier til og fra hotellet, og jo lenger forloveden er borte, desto mer øker panikken blant gjestene. Alle er i fare. Hvem som helst kan være den neste. Sanatorium er en intens og gotisk grøssende spenningsroman. 
 

En hemmelig allianse av Julia Quinn (feelgood) 
Hvis du er en av de som binget sesong 2 av Familien Bridgerton på lanseringsdagen, vet du kanskje allerede handlingen til denne boken fra sesong 1. 

Daphne Bridgerton er smart og vakker - likevel blir hun bare gjort kur til av menn hun ikke vil ha. Men til London kommer brorens beste venn, hertug Simon Basset, og alt forandres. Sammen legger de en elegant plan - ved å late som de er forlovet, tiltrekker Daphne seg de flotteste frierne på markedet, samtidig som Simon holder ekteskapssyke sosietetsmødre på armlengdes avstand. Men mellom alle ballene, båtturene og promenadene blir det vanskeligere og vanskeligere å skille mellom løgn og virkelighet. Og hva som verre er: Det blir umulig å holde følelsene i sjakk.

En hemmelig allianse er den første boken om de åtte søsknene i familien Bridgerton, en fornøyelig serie om romantikk og begjær i 1800-tallets London. 

 

 

Til toppen