Anbefalinger for klargjøring av datamaskin til bruk ved skriftlig eksamen

Se Bruk av PC, internett og andre hjelpemidler på hjemmesiden til Viken fylkeskommune.

Datamaskin kan brukes ved eksamen i alle fag, unntatt på del 1 i fag med todelt eksamen.

I matematikk etter utgående læreplan hvor eksamen er todelt, er det krav om bruk av digitale verktøy på del 2: regneark, CAS-verktøy (Computer Algebra Systems) og/eller graftegner (for eksempel Geogebra).

Til eksamen i engelsk på Vg1 etter ny læreplan, som er heldigital eksamen, må du ha med din egen datamaskin og egne hodetelefoner/øretelefoner.

For mer informasjon om nettbaserte og digitale hjelpemidler under eksamen, se oversikten over Digitale hjelpemidler under eksamen på Viken fylkeskommunes hjemmesider.
 

Eksamensgjennomføring med datamaskin

For å sikre en smidig eksamensgjennomføring med datamaskin på skriftlig eksamen, er det viktig at du følger anbefalingene og klargjør maskinen du skal bruke. I eksamenslokalet er det et lokalt nettverk som du skal koble deg til.

All påloggingsinformasjon får du utdelt i eksamenslokalet. Besvarelsen skal du selv levere digitalt i et nasjonalt prøvegjennomføringssystem (PGSA), se veiledning på www.udir.no.

Skolen har ikke anledning til å hjelpe med tekniske problemer med din datamaskin. Får du problemer med datamaskinen din, må du levere besvarelsen din på papir.

  1. Du må ha med en datamaskin som du er vant til å bruke. Maskinen må ha USB-port, nettverkskort, kunne lese pdf-filer og kunne lagre filer du produserer lokalt på din datamaskin. Du kan ikke lagre i "skyen" (Google Docs, Office 365 o.l.). Drivere/operativsystem fra produsent må være oppdatert.
  2. Alle programmer du skal benytte må være aktivert og oppdatert og må ligge lokalt lagret på maskinen før du kommer til eksamen, f.eks. Office programmer, Lingit, Geogebra og lignende.
  3. For tekniske krav til nettlesere, filtyper og filstørrelser som kan leveres i PGSA, se www.udir.no.
  4. Du bør ha alternativ nettleser i tillegg til Microsoft IE/Edge/Safari. Anbefalte nettlesere er Firefox eller Google Chrome.
  5. Deaktiver all VPN programvare. Deaktiver alle proxy programmer og proxy tillegg i nettlesere som automatisk fører deg til bestemte nettsider. Disse blokkerer tilgang til løsningen i eksamenslokalet.
  6. Fjern manuelle DNS innstillinger. DNS må settes til automatisk.
  7. For MAC-brukere: Du må lagre pages-filer som Word og numbers-filer som Excel, eller lagre dine filer som PDF for å kunne levere i PGSA.
  8. For skole-PC brukere: Du må logge skole-PCen på skolens nettverk i løpet av den siste uken før eksamen. Microsoft Office må være oppdatert og aktivert.
     

Datatrafikk, bluetooth og digital kommunikasjon overvåkes i eksamenslokalet. Juks eller forsøk på juks, kan føre til annullering av din eksamen.

Til toppen