Restaurant- og matfagEr du interessert i kosthold og ernæring? Liker du å tilberede og servere mat? Sjekk også vår Facebook-side for Restaurant- og matfag Hvorfor velge restaurant- og matfag? Restaurant- og matfag passer for deg som er praktisk anlagt og liker å jobbe med mat og servering. Du må være kreativ og nøyaktig, og flink til å jobbe både selvstendig og sammen med andre. Du må være serviceinnstilt og kunne takle stress på en god måte. Hva lærer du? kost og ernæring bruk og behandling av råstoffer matproduksjon og produksjonsprosesser planlegging og tilberedning av ulike matretter norske og internasjonale mattradisjoner dekking av bord og servering etikk og kunde-/gjestebehandling Eksempler på hva du kan bli: kokk, institusjonskokk servitør baker, konditor fagarbeider i næringsmiddelindustrien pølsemaker, slakter, kjøttskjærer Les mer om utdanningsprogrammet på vilbli.no Slik søker du Du søker opptak gjennom vigo.no. Søknadsfristen er 1. mars hvert år (1. februar for fortrinnsrett/individuell vurdering). Du må søke opptak hvert år. Les mer om å søke skoleplass hos Viken fylkeskommune. Oppbygging og gjennomføring På dette utdanningsprogrammet går du i utgangspunktet 2 år på skole + 2 år i lære. På Vg1 har du fellesfag og felles programfag innen restaurant og matfag. På Vg2 velger du fordypning (programområde) som du ønsker å spesialisere deg innenfor. I både Vg1 og Vg2 har du yrkesfaglig fordypning, der du får teste ut ulike lærefag og læresituasjoner. Både i Vg1 og Vg2 har du 35 timer opplæring med både fellesfag og programfag per uke. Se fag og timefordeling på vilbli.no. Fordypning og programfag På våren i Vg1 bestemmer du deg for hvilket programområde du vil søke deg videre på. Les mer og se hvilke programfag vår skole tilbyr på vilbli.no: Kongsberg videregående skole- vilbli.no Veien videre Etter to år i skole vil du normalt søke lærlingeplass, og arbeide 2 år som lærling i en bedrift. Les om hvordan du søker læreplass. Etter fullført utdanningsprogrammet vil du oppnå yrkeskompetanse og fagbrev. Etter fullført yrkesfaglig opplæring kan du gå ut i arbeid eller ta videre utdanning: Med fagbrev kan du ta høyere yrkesfaglig opplæring (fagskole). Du kan også ta Vg3 påbygging til generell studiekompetanse etter Vg2 eller etter oppnådd yrkeskompetanse. Med studiekompetanse har du mulighet til å ta høyere utdanning ved høyskole eller universitet. Husk at noen studier, f.eks. ingeniør-, realfags- og medisinske studier, krever at du har visse realfag. Les mer om krav og søknadsfrister på samordnaopptak.no. Hvilken PC/Mac kreves på dette studieprogrammet? Sjekk hvilken datamaskin dette studiet krever. Publisert 01.06.2020 10.34 Sist endret 17.01.2023 16.49
Restaurant- og matfag passer for deg som er praktisk anlagt og liker å jobbe med mat og servering. Du må være kreativ og nøyaktig, og flink til å jobbe både selvstendig og sammen med andre. Du må være serviceinnstilt og kunne takle stress på en god måte.