Bakgrunnen
Bakgrunnen for oppdraget var at det er lite som har så stor effekt på bærekraftsmålene som mat - fra råvarer og produksjon til bearbeiding, frakt og fordeling. Maten har enorm innvirkning på mennesker, samfunn, natur og klima (hentet fra FN-sambandet.no). Det er viktig at Norge fortsetter med å produsere mat, og at det utvikles innovasjoner og teknologi knyttet til matproduksjon her i landet. Vi må utdanne og sørge for at det blir flere som står i yrker knyttet til mat, landbruk og matproduksjon.
Oppdraget
Oppdraget elevene fikk var gitt av Lier kommune, som arrangerte sin første matfestival i 2022. De ønsket å utfordre elevene til å finne en innovativ løsning som engasjerer og/eller trekker flere ungdom til festivalen «Matveien 2023». Løsningen kunne være en aktivitet, et produkt/oppfinnelse/innovasjon, arrangement, kampanje, challenge, dyrkingsmetode.
Elevene kom opp med mange spennende ideer/løsninger.
Vinnerne
Gratulerer til
- 1. klasse elektro, Marcus, Alexander, Vegard, Christopher og Casper som vant for beste idé
- 1HSA representert av Anniken, Anine, Linnea, Amalie og Celine som vant for beste samarbeid
- vg3 entreprenørskapsklassen som besto av Karen Amalia, Martine, Thea, Amalie, Anna som gikk av med seieren for beste pitch
Vi ønsker å takke veiledere og jury som besto av representanter fra arbeid- og næringsliv og studenter fra Høyskolen Kristiania.
Skolen har fokus på matsvinn, og all maten som ble kastet denne dagen ble veid for å bevisstgjøre hvor mye mat vi kaster. Elevene ble informert om dette, og det ble en fin diskusjon om temaet.