Kjemiklassene hos Kjemisk Institutt ved UiO

Fredagen før påske var kjemi 2-gruppene på besøk hos Kjemisk Institutt ved UiO. Her fikk elevene høre hvordan det er å være student og forsker i kjemi ved UiO, og de fikk et innblikk i hvordan studenter og forskere samarbeider på store, samfunnsrelevante prosjekter.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Videre la elevene ut på en forskersafari på instituttet. På tre ulike stasjoner fikk elevene høre om ny, innovativ forskning fra fremragende forskere og studenter på sine respektive felt, både innenfor biokjemisk analyse, kvantekjemiske beregninger og nanoteknologi. Det var et flott opplegg hvor elevene fikk koblet det de har lært i løpet av to år med kjemi direkte opp mot høyere utdanning.

Stasjon 1: Elevene fikk se hvordan en narkotikaprøve analyseres ved bruk av instrumentet LC-MS (væskekromatografi-massespektrometri), og fikk høre hvordan organoider (miniatyrorgan laget på laboratoriet) kan brukes i slike analyser. Dette vil trolig overta for mange dyreforsøk i fremtiden. Det er gøy å se hvordan pensum i kjemi 2 kan knyttes så sterkt inn mot arbeidslivet.

Stasjon 2: Elevene fikk et innblikk i kvantekjemiens verden. Ved bruk av innovativ teknologi, som virtuell virkelighet og tung datakraft, fikk de se hvordan forskere kan forutsi hvordan atomer og molekyler vil oppføre seg på mikronivå før, eller i stedet for, at kjemien blir gjennomført i praksis på laboratoriet. En øvelse elevene fikk teste med VR-brillene var å trekke et metanmolekyl gjennom et nanorør, eller å knyte en knute på et polypeptid av alanin. Elevene fikk også grubleoppgaver: Se for deg at verden går under. Du kan levere én setning til den neste generasjonen. Hva ville den setningen vært?

Stasjon 3: Elevene fikk en innføring i nanoteknologi og hva som avgjør om et materiale er et nanomateriale eller ikke. Videre fikk de se noen av de eksotiske egenskapene nanomaterialer kan bringe med seg. De fikk også se hvordan et topp-moderne elektronmikroskop fungerer i praksis og hvordan en syntese av små kvanteprikker (nanodots) kan utføres.

Vi takker UiO for et godt gjennomført opplegg, med mye relevant og spennende informasjon.

Vi gleder oss til nest års besøk!

Virituell visning - Klikk for stort bilde
Skjerm - Klikk for stort bilde
Elevarbeid - Klikk for stort bilde
Skjerm - Klikk for stort bilde
Kjemiapparat - Klikk for stort bilde
Skjerm - Klikk for stort bilde