De viktigste tiltakene for å forebygge brudd på elevenes rett til et trygt og godt skolemiljø og forbyggende arbeid mot krenkelser gjøres gjennom å bruke skolens menneskelige ressurser på best mulig måte for å fremme trivsel, toleranse og deltagelse og å motarbeide utenforskap og utrygghet. Den største gruppen menneskelige ressurser er elevene selv, og skolen må stimulere og ansvarlig gjøre elevene til aktiv deltagelse i arbeidet med å fremme et godt skolemiljø.
Det er rektors ansvar å legge til rette for dette, og det det er alle ansattes ansvar å bidra. Elevrådet og dets komiteer skal ha rom, tid, ressurser og handlingsrom for selvstendig å jobbe med elevstyrte aktiviteter for elevenes skolemiljø. De som står elevene nærmest er deres kontaktlærere og faglærere, trinnansvarlige ledere, sosialpedagogiske rådgivere, miljøarbeider og fagarbeider. Disse må være i besittelse av både faglig kompetanse og relasjonskompetanse og ha tilgjengelige møtearenaer og tid til forebyggende arbeid. Av eksterne samarbeidspartnere er det skolehelsetjenesten og skolens to helsesykepleiere som står elevene nærmest, andre aktuelle samarbeidspartnere er pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT), oppfølgingstjenesten (OT), barnevernstjenesten og politiet.
Konkete forebyggende tiltak kommer frem av planens del 2, Forebyggende arbeid. Forebyggende tiltak er også daglige handlinger og beslutninger, utført med det for øye å skape trivsel og å medvirke til toleranse og deltagelse.