Data Detox: Du bestemmer – også på nett

Vet du at chatbobler, bitmojier og autoplay er der for at du ikke skal få lagt fra deg mobilen?

Tre ungdommer sitter på hver sin mobil, jente og gutt på benk, jente på bakken. - Klikk for stort bilde Viken fylkeskommune

Få kontroll over ditt digitale liv med Data Detox

Å være på mobilen kan være sosialt, men også usosialt. Hva kunne du ha gjort med en time skjermtid mindre? Stått på skateboard eller spilt ukulele?

Oppmerksomhet og likes kan gjøre både godt og vondt, men hvor mye skal du egentlig bry deg om det som foregår på nett?

Viken.no/datadetox er et verktøy som gir deg informasjon og tips om hvordan du kan ta kontroll over ditt digitale liv. Data Detox minner deg på at det er du som er sjefen. Så neste gang mobilen plinger eller autoplay viser nok en film: Husk at det er du som bestemmer – også på nett.

Flymodus – en podkastserie om å leve med, og ikke for mobilen

Søndag 10. oktober lanseres podkastserien Flymodus. Programleder er Morten Westgaard, 19 år gammel og fra Indre Østfold. Morten er blant annet journalist i Smaalenenes Avis og programleder for facebooksiden Eurovision Norway, og han har et brennende engasjement for psykisk helse.

I podkastene snakker han med gjester som Dr. Wasim Zahid, Ingeborg Walther og Martin Holmen om blant annet mobilbruk og hvordan det påvirker dem. Søk opp Flymodus i kanalen der du hører på podkast.

Direktestrømming med Erik Follestad og Morten Westgaard

Onsdag 13. oktober klokken 12.00 kan skoleklasser og andre følge direktestrømmingen der Morten Westgaard snakker med Erik Follestad i en Q&A på UKM Vikens YouTube-kanal. Du kan delta i chatten. Temaet er psykisk helse og skjermbruk.

Følg direktestrømmingen her!

Det blir gjort opptak, så du kan også se samtalen senere.

Erik Follestad er tidligere ishockeyspiller, og har de siste årene dukket opp på TV-skjermen og VGTV i mange settinger. Han har podkasten «Hvordan har du det, mann?», hvor han snakker om følelser med norske mannlige kjendiser. Der får han de tøffe gutta til å snakke seriøst, for en gangs skyld.

Vinn polaroidkamera

Vi kjører en konkurranse på Viken fylkeskommunes Instagram, og tre heldige vinnere får hvert sitt polaroidkamera.

Utfordringen er: Hva kunne du ha gjort med en time mindre skjermtid?

Data Detox-kampanjen «Du bestemmer – også på nett» er et samarbeid mellom Viken fylkesbibliotek, UKM Viken og bibliotekene på de videregående skolene. Målet er å gi deg økt bevissthet og kunnskap om din digitale hverdag og de valgene du tar når du bruker digitale medier.

Artikkelen er publisert av sentral webredaksjon i Viken fylkeskommune.

Til toppen