Elevene skal utforske de gamle husene som er registrert som kulturminner i Værlegata. De skal spore opp ulike kilder og finne informasjon om husene og folka som har bodd i dem. Elevene skal produsere egne artikler om husene på wikipedia, forhåpentligvis til glede for alle mossinger.
I tillegg skal de lage digitale fortellinger om husene og folk som bodde i dem. Målet er at de på et åpent møte i historielaget skal presenterer hva de har funnet.
Moss historielag stiller opp med hjelp til å finne kilder og oversette gamle dokumenter.
– Målet er at elevene skal bli kjent med Moss bys historie og sette den inn i både en lokal, nasjonal og global sammenheng. Det vil også si å se til litteraturhistorien og lokale aviser. I tillegg skal de lære å spore opp, vurdere og bruke kilder og produsere noe som kan brukes og vises utenfor skolen, forteller Martin Hvolby.
Både han og norsklærer Merete Kildahl er glade for at Moss historielag ser verdien i prosjektet og ønsker å bidra og samarbeide.
Elevene håper også at de kan komme i kontakt med dagens beboere som kanskje kan fortelle litt om husene de bor i. Og at de blir godt tatt imot hvis de ringer på dørene. Hvis eiere eller beboere tenker at de ønsker å bidra, kan de gjerne ta kontakt med de to lærerne Martin og Merete.