Interkulturell kompetanse og global bevissthet ved Nannestad vgs

Fredag 3. september hadde elevene i Vg1 Studiespesialiserende, klasse 1STC, den første fagdagen i engelsk dette skoleåret. Dagen ble fylt opp med interessante aktiviteter der livsmestring og folkehelse sto i fokus. 

Etter de to første øktene som handlet om bruk av velværehjulet, fikk elevene treffe elever fra St.Agnes skole i Kharagpur (India) for å bli bedre kjent med dem og for å ha diskusjoner rundt viktige temaer knyttet til skolegang, som helse, oppvekst, framtid og identitet. 

Den andre delen av fagdagen brukte vi til å få innblikk i livet til urfolk i Canada. Vår gjest var Chief Robert Maytwayashing som er Anishinaabae (en gruppe kulturelt og språklig beslektede First Nations som bor i både Canada og USA, konsentrert rundt The Great Lakes). Han er også medlem av the Turtle Lodge National Council of Elders and Knowledge Keepers.

Robert, som er en fantastisk og inspirerende taler, hilste først på oss på språket Anishinaabaemowin (Ojibway) et innfødt språk med spennvidde fra Manitoba til Québec, spesielt rundt De store sjøer. Deretter lærte vi om oppveksten hans og de aktuelle utfordringene urfolket har hatt, som vannkrise, forsvinningen av et høyt antall urfolkskvinner, funn av massegraver og selvmordsforsøk blant urfolk.

Dette var en skikkelig historietime som vi kommer til å huske lenge. Takk til alle elever som stilte interessante spørsmål! 

Tekst: Barbara A. Zielonka

Til toppen