Hellas

«Gjennom Europa i flyktningers spor». Skoleåret 2021-2022 har vi nytt reisemål og reiser for første gang på studietur til Hellas med tog gjennom Europa.

Klikk for stort bilde 

Dette er den første linjeturen vår, og er på i overkant av 2 uker.  Vi reiser i slutten av oktober. Det er et fint tidspunkt værmessig å reise til Hellas, og også utenfor høysesong for turister.

Reisen er også målet! Vi bruker ca. 4 døgn på reisen hver vei, med noen stopp underveis. Vi overnatter blant annet i Serbias hovedstad Beograd. Både på vei opp og ned blir det en overnatting på nattog og to overnattinger på ulike hostels med sovesaler. Det blir mange og ulike togstrekninger underveis, og vi kjører gjennom land med ulik tilnærming til flyktningspørsmålet. For mange flyktninger som nå befinner seg i Norge er det deler av denne ruten de selv brukte da de kom seg oppover i Europa. På strekningen mellom Beograd og Thessaloniki i Hellas kjører vi minibuss som vi leier for vår gruppe, men utenom dette er resten av reisen med tog. Vi håper at tiden på tog gjennom Europa både kan gi dere en positiv smakebit på en miljøvennlig måte å reise på, et større innblikk i det mangfoldige Europa og en forståelse for de vanskeligheter det innebærer å skulle reise den samme strekningen vi gjør, men som flyktning.

Thessaloniki

Klikk for stort bilde 

Den første byen vi kommer til i Hellas er Thessaloniki. Her skal vi være i 4-5 dager. Det er en by som i mange år har vist solidaritet med flyktninger som ankommer Hellas. Det finnes mange organisasjoner som jobber med dette temaet, og vi er så heldige at vi allerede har avtaler med flere av dem om å la dere som elever få lære av og med dem. Blant annet skal dere få være med å lage og dele ut mat med Philoxenia Street Kitchen som består av engasjerte frivillige som deler ut mat til flyktninger og andre hjemløse i Thessaloniki hver dag. De er dedikerte og dyktige ildsjeler som er opptatt av menneskers verdighet uavhengig av hvem de er og hvor de kommer fra. 

Vi skal også ha aktiviteter sammen med Blue Refugee Center som er en del av paraplyorganisasjonen Solidarity Now.  Denne hovedsakelig FN støttede organisasjonen tilbyr ulike tjenester for asylsøkere og flyktninger i Thessaloniki. Sammen med dem skal vi ha ungdomsdialog på engelsk med ungdom på flukt, vi skal få intervjue noen ungdom og voksne om deres flyktningbakgrunn og vi får en innføring i deres arbeid.

Sist, men ikke minst planlegger vi aktiviteter sammen med den greske organisasjonen Antigone. De jobber med fred, solidaritet, mot rasisme og med miljø/klimaspørsmål. Vi planlegger å ha en felles aktivitet sammen mens vi er i Thessaloniki. 

 I Thessaloniki overnatter vi på hostelet Crossroads. Det er et hostel drevet av to hyggelige unge grekere som tar godt imot oss, og synes at prosjektene vi skal drive med er veldig spennende. Ettersom Hostelet er lite, blir det sannsynligvis nesten bare oss der disse dagene.  Det ligger flott til like ved den gamle delen av byen, med en fantastisk natteutsikt. Her er det sovesaler. Klikk for stort bilde

Athen

Dette er endestasjonen vår. Hit kommer vi med tog fra Thessaloniki, og vi kommer til å være 4 dager i Athen. Vi overnatter på et overnattingssted som heter Welcommon Hostel som jobber med både flyktninger og miljø/bærekrafttema. Her bor vi også i sovesaler. Ved å bo på deres hostel støtter vi deres arbeid direkte, og muligheten til å fortsette å drive dette "community" senteret. Det synes vi er flott.

 

Vi kommer til å organisere aktiviteter for og med flyktninger og miljøengasjerte unge grekere to av dagene i Athen sammen med Welcommon hostel. Den ene dagen blir mest sannsynlig en utflukt med fokus på forsøpling og strandrydding. Den 3. dagen bruker vi til å besøke andre relevante organisasjoner og prosjekter i Athen.

I tillegg til dette får dere en fridag i Athen som dere kan bruke som dere vil i mindre grupper. Kanskje dere vil se noen av turistattraksjonene, ta dere en tur på en av strendene utenfor byen eller bare gå rundt og kikke på gatelivet i Athen.

Kunne nesten ikke vært et viktigere tidspunkt for oss å fokusere på flyktninger på!

Klikk for stort bilde 

Mange av flyktningene som kom sjøveien til Europa fra 2015 er strandet i Hellas fordi europeiske land er uenige om både fordeling av flyktninger og flyktningpolitikk. Derfor har Hellas endt opp med et stort antall flyktninger som lever i uverdige forhold i overfylte leire. I februar og mars 2020 har denne situasjonen forverret seg ytterligere fordi Tyrkia ikke lenger prøver å holde flyktninger og asylsøkere igjen i Tyrkia. Enkelt fortalt vil det si at flere kommer seg til grensene mot Hellas, samtidig som Hellas sier de ikke har mulighet til å ta imot flere. Utover i 2020 har vi sett et stadig økende engasjement blant enkeltpersoner, grupper og enkelte politiske partier i Norge for å prøve å få Norge til å ta på seg en del av ansvaret. Markeringer, underskriftskampanjer og politisk mobilisering for å få den norske regjeringen til å ta imot flyktninger fra den kjente Moria leiren på Lesvos i Hellas er et sånt eksempel.  De krever at Norge blir med på å evakuere en del sårbare flyktninger og barn til Norge. Tiden vil vise hvordan denne situasjonen spesielt og den europeiske flyktningpolitikken generelt utvikler seg.

Vi reiser miljøvennlig

Den viktigste grunnen til at vi velger Hellas som reisemål er den uholdbare situasjonen for tusenvis av flyktninger som har endt opp i overfylte flyktningleirer på fastlandet i Hellas og på øyene rundt. En annen grunn er at vi på Ringerike Folkehøgskole vil vise at vi tar klimaendringene på alvor, og begrenser antall studieturer med fly per linje til en.

Klikk for stort bilde 

Bevissthet og kunnskap

Det er et stort behov for å skape mer bevissthet og kunnskap blant folk flest om situasjonen for de som tvinges på flukt, og de som rammes av svakheter i internasjonal og europeiske flyktningpolitikk hver dag. På reisen med Global Solidaritet til Hellas vil dere få muligheten til å møte de som selv har flyktet, de som hjelper flyktningene og kanskje noen som er kritiske til flyktningene.

Samle inntrykk og få konkret erfaring med frivillig arbeid for og med flyktninger

Det vil være en reise hvor vi samler historier, bilder, videomateriale og kunnskap som vi skal bruke til å spre budskapet når vi kommer tilbake til Norge. Vi vil ikke kunne jobbe på innsiden av flyktningleirene i Hellas fordi de har en nedre aldersgrense for frivillige, og krav til å kunne jobbe i felt et minimum antall uker. Vi møter derfor mennesker og organisasjoner som jobber utenfor leirene i byene Thessaloniki og Athen.

Formidle inntrykk

I likhet med Kenyaturen mener vi at noe av det viktigste vi gjør, skjer gjennom informasjonsarbeid når vi kommer hjem. Etter en tur i flyktningers spor er det nok av opplevelser å formidle videre. Klart vi kan forandre verden litt!

Til toppen