Avgangsmarkeringer 16. og 17. juni

Gul blomst - Klikk for stort bilde Natalia, Unsplash  

På grunn av karantene kunne det dessverre kun gjennomføres seremonier for fire avgangsklasser i juni 2021. Bilder fra avgangsmarkeringene for 2RLA, 2SSA, 3STA og 3STB er lagt ut sammen med skolens tale til elevene. 

Program på avgangsmarkeringene

På de to dagene med avslutningsseremonier var det musikkinnslag ved elever og lærere fra musikklinja, og taler fra kontaktlærere og elever i klassene. Assisterende rektor ledet samlingene og holdt skolens tale. I etterkant av seremonien i storsalen var det lunchservering i kantina for elever og lærere. 

Avgangsmarkering for 3STA og 3STB

Klassefotografering 2RLA og 2SSA

 

Skolens tale til elevene

Det er alltid en spesiell dag for oss som skole når vi sender fra oss avgangselever. Vi er blitt vant til å se ansiktene deres i gangene og føler at dere hører til her. Vi er blitt godt kjent, og har gledet oss over å få følge dere et stykke på veien mot voksenlivet.  

Siste skoledag på videregående har en helt spesiell følelse: Hver enkelt av oss kan på samme tid kjenne på følelsen av noe som er ugjenkallelig slutt –og noe helt nytt som ligger foran. Ikke bare en sommerferie, men et liv! 

Foran meg sitter det en mangfoldig gjeng: 

 • Dere som har hatt det helt fantastisk (og gjerne skulle gjort det hele en gang til) 
 • Dere som gleder dere til å komme dere ut og bort, til å bli en annen eller deg selv -fullt og helt 
 • Dere som gruer dere litt til alt som er ukjent 
 • Dere som nå ser muligheter dere ikke har hatt tidligere 
 • Dere som alltid har noen å være sammen med 
 • Dere som har følt dere ensomme eller tenkt at dere ikke passer helt inn 
 • Dere som har måttet bruke masse krefter på sykdom, sorg, bekymringer 
 • Dere som har surfet gjennom skolearbeidet 
 • Dere som har slitt for å lære 
 • Dere som er helt oppdatert på Netflix-serier 
 • Dere som har 100 post-it i lærebøkene 

I dag er noe ferdig -på godt og vondt!  

Ofte bruker vi en klisje og sier at vi starter med ‘blanke ark’. Alle her i salen vet at det sjelden er sånn. Det er nesten aldri slik at vi kan bare slippe tak i det som har vært og begynne på nytt uten begrensninger og bagasje. Allikevel er dette, for dere, kanskje det tidspunktet i livet hvor det stemmer mest: 

Store og små valg, drømmer og detaljplanlegging, flaks og tilfeldigheter ligger foran dere. Noen valg er tatt allerede: De fleste av dere har en idé om hva som venter på den andre siden av sommeren, enten det er jobb, et friår, studier, forsvaret, folkehøyskole eller noe annet.  

Større valg ligger litt lenger frem: Hva skal jeg jobbe med? Skal jeg studere? Bør jeg bytte studier? Skal jeg lytte mest til fornuften, eller skal jeg velge med følelsene? Hvor skal jeg bo? Vil jeg flytte tilbake til hjemstedet mitt? Skal jeg legge Norge bak meg for godt? Hvem skal jeg dele livet mitt med? Ønsker jeg meg barn?  

Det er fort å spinne seg inn i et voksenliv og en hverdag som bare handler om det materielle og jakten på alle de små og store tingene vi ønsker oss (biler, designervesker, hus...). Hvis jeg kan gi dere ett råd med på veien er det dette: I alle ting, spør deg selv: Hva er viktigst for meg? Hva vil jeg prioritere å bruke dagene mine på?  

Det siste året har kanskje lært oss noe om akkurat dette: Hva betyr noe, når alt kommer til alt? Hva er det vi har savnet, når vi har sittet for oss selv? Relasjonene våre. Det å merke at vi betyr noe for hverandre. Følelsen av trygghet. Å kunne vise kjærlighet. Små ting å glede seg til. Hverdager. Ja, nettopp, hverdager.  

Vi fyller ofte dagene våre med ting som ikke egentlig er så viktige for oss. På denne dagen ønsker jeg å dele et dikt av poeten og tømmerhuggeren Hans Børli som handler om det som ikke må glemmes: Å ta bolig i seg selv! Når dere nå går videre inn i voksenlivet håper vi at dere gjør det med lys i øynene:  

Ett er nødvendig 
her i denne  
vår vanskelige verden 
av husville og heimløse: 
Å ta bolig i seg selv. 

Gå inn i mørket 
og pusse sotet av lampen. 
Slik at mennesker på veiene 
kan skimte lys 
i dine bebodde øyne. 

(Hans Børli) 

Til toppen