Besøk på Utøya

Tirsdag 12. september var alle elevene på Vg3 på besøk på Utøya.

En gruppe ungdommer sitter og ser på minnesmerket over de drepte 22.07.11. på Utøya, mens en guide står foran minnesmerket og forteller. - Klikk for stort bildeLysningen -minnestedet for 22. juli på Utøya. Mari Solheim

Omvisning og demokrativerksted

Utøya-besøket er direkte knyttet til opplæringen i fagene historie og religion og etikk. Når elevene besøker øya lærer de mye om 22. juli 2011 og den ideologien som lå bak terrorangrepet, men også hvordan vi i dag kan jobbe for å fremme demokratiske holdninger og verdier. Elevene får være med på samtaler om blant annet ytringsfrihet og hvordan vi kan møte hatefulle ytringer. Gjennom å diskutere og ta stilling til ulike problemstillinger er målet at man skal bli mer bevisstgjort på egne holdninger og hvordan valgene man tar kan påvirke andre. 

Som en del av det faglige opplegget lærer elevene også litt om Utøyas historie og hvordan stedet har spilt en viktig politisk rolle i mange tiår. En viktig del av besøket på øya er også at elevene får se minnestedet Lysningen, gå på Kjærlighetsstien og ikke minst besøke Hegnhuset. Det er sterke opplevelser som sitter i lenge etter besøket.

Les mer om Utøya som minnested.

Bilder fra Utøya-turen