Finalister i Fritt Ord er kåret

I år som i fjor arrangerer Roald Amundsen skrivekonkurranse i forbindelse med Fritt Ord-konkurransen som arrangeres hvert år.

Klikk for stort bilde Christian Belgaux  

I fjor var temaet krise, og elevene skrev om miljøkriser, demokratiske kriser, atomkonflikt, personlige kriser, identitetskriser og mye mer. I år er temaet 22. juli. Det er nå snart 10 år siden terroren rammet Norge. Hvilket forhold har dagens ungdom til tragedien? 

Av mange gode kandidater og svært mange originale, velskrevne og tankevekkende tekster, har juryen plukket ut fire finalister som kjemper om å vinne konkurransen: Adrian Solberg, Astri Strand-Fredheim, Einar Isaksen og Maria Gjørven.

Adrian Solberg

Fjorårets vinner av konkurransen er igjen blant finalistene. Adrian skriver engasjerende om samhold og splittelse, både i kjølvannet av 22. juli og i lys av koronasituasjonen vi står i nå. Han formidler et varmt budskap om behovet for fellesskap i samfunnet, som er like viktig nå som det var for 10 år siden.    

Astri Strand-Fredheim 

Astri bruker tidligere AUF-leder Eskild Pedersen som rød tråd i sin tekst og utvider leserens perspektiv når hun skriver om netthets og trakassering, et problem flere av ofrene av terroren opplevde, og fortsatt opplever, etter terroren for 10 år siden. Hun peker på en viktig demokratisk utfordring i dagens samfunn hvor man ofte diskuterer person og ikke sak. 

Einar Isaksen 

Einar setter hendelsene 22. juli i en større kontekst og trekker paralleller til Brexit, terror, ytringsfrihet, ekstremisme og religion, men introduserer også et historisk perspektiv og trekker inn tempelriddere og opplysningsfilosofer. I sitt essay viser ikke bare Einar et mesterlig skrivetallent, men også en imponerende menge kunnskap og dyp innsikt. 

Maria Gjørven

Maria undrer om Norge har havnet i en uheldig flytsone, og om opplevelsene den 22. juli 2011 ikke er annet enn et falmet minne. Selv var hun 8 år da terroren rammet oss. I sin tekst skriver hun om hvorfor vi aldri skal glemme det som skjedde og trekker linjer til forsvarssjef Eirik Kristoffersen, Churchill og Korona. På den måten beriker hun leseren med mange spennende perspektiv. 
 

Informasjon om konkurransen

Til toppen