Intervju med vinneren av Ungdommens kritikerpris

Odd Klippenvåg vant Ungdommens kritikerpris 2021. 2STC ved Roald Amundsen var blant klassene som leste alle åtte nominerte bøker og var med å velge ut vinneren, trygt loset igjennom prosessen av kontaktlærer og norsklærer Cecilie Hilmo. Vi har vært så heldige å få et lite intervju med hovedpersonen.  

- Gratulerer, hvordan føles det?   Lillian Hjellum/Fotografene Lillian & Lena  

«Det var stort. Boken kom ut i 2020 og fikk god anmeldelse i Dag og tid. Etter det ble det stille. Når denne nominasjonen kom i november, ble det en hyggelig overraskelse for meg. Og jeg hadde aldri trodd at jeg skulle vinne.»

Klippenvåg tematiserer ofte avstand og nærhet i menneskelige relasjoner, og novellesamlingen «En lykkelig gift mann og andre noveller» handler også om kjærlighet.

 - Du skriver jo først og fremst voksenlitteratur, hva tenker du om at du har truffet ungdommen så godt med denne novellesamlingen?

«Tidlig i forfatterskapet skrev jeg noen noveller for ungdom, men det har stort sett dreid seg om voksenlitteratur. Men det er helt topp at ungdom har interesse for samlingen. Det tenker jeg må dreie seg om at temaene må være engasjerende, og kanskje har de skapt diskusjon, fenget dem på en eller annen måte. Jeg er jo snart 70, da er det ekstra morsomt å få en slik pris av ungdom.»

Klippenvåg trekker fram en samtale han hadde med to av elevene. I en av novellene er det en mann i rullestol som i siste scene havner i havet. Klippenvåg forteller at han selv hadde en ulykke eller et selvmord i tankene da han skrev, men at den ene eleven leste dette som et partnerdrap. I ettertid ser også forfatteren denne muligheten i teksten. Det sier noe om tolkningsrommet som finnes i god skjønnlitteratur – og om hvorfor det er givende å prate om bøker man har lest.

Imponert er også forfatteren over ungdommens juryuttalelse. Klippenvåg har vunnet priser tidligere, men kan ikke huske å ha lest en mer grundig og god begrunnelse. Det sier noe om ungdommens kapasitet og kompetanse når de får rom og plass til å vise seg fram.

Klippenvåg debuterte i 1978 og har siden gitt ut en rekke novellesamlinger og romaner.

- Du gir ut romaner og noveller ganske hyppig, er det lov å spørre om hva vi vente av neste utgivelse?  

«Ja, jeg er i gang med en ny roman, som kanskje kommer i 2022. Jeg vil ikke røpe hva den skal handle om, men det som tematiseres vil ligge nært det som går igjen i flere tidligere utgivelser».

Klippenvåg, som bor i Oslo forteller at byen har vært nedstengt i lang tid og det har vært få impulser. Men på samme tid har dette gitt rom for det kreative. Og denne prisen har gitt mersmak og giv til å gå i gang med neste bokprosjekt.

- Du har selv bakgrunn som lærer og gjorde et poeng av læreren også i takketalen din, kan du si litt om det?  

«For det første vet jeg hvor stort norskfaget er, og lærere som tar på seg en slik oppgave må være engasjerte lærere med overskudd. Når jeg selv var lærer sa noen kolleger at de ikke ville lese litteratur som de selv likte i redsel for å ødelegge deres egen opplevelse av teksten. Men det bør jo være motsatt, engasjementet læreren har for skjønnlitteratur smitter over på elevene. En god norsklærer er en engasjert norsklærer! Og det er slike norsklærere som tar med seg elevene på denne type prosjekt».

Klippenvåg forteller om hvorfor det er viktig å lese bøker når man er ung, også voksenlitteratur: «Jeg leste selv mye da jeg var 16 år. Lesing er essensielt for elevenes utvikling og god leseforståelse er viktig uansett hvilket yrke man går til. Det er viktig å lese samtidslitteratur og moderne bøker, ikke bare eldre litteratur som kanskje ikke fenger ungdom like lett». Han avslutter med å understreke at det er prisverdig at Foreningen les har laget denne prisen, og at norsklærere og elever over hele landet gir dette innhold. Vinneren av prisen håper det kan bidra til mer lesing og interesse for norsk skjønnlitteratur.

Til toppen