Et lite innblikk i samisk matkultur

Et av kompetansemålene ved restaurant- og matfag er planlegging og produksjon av samisk mat.Klikk for stort bilde AB  

Elevene har fått et innblikk i råvarer som avspeiler naturgrunnlaget, som reinsdyrkjøtt, fisk, melk, ville bær og urter.

Produktene blir ofte stekt, kokt, røkt, saltet og tørket.

Rettene som ble produser og spist var: Pomorsuppe, multesuppe, krekling sirup, tyttebærsyltetøy, sopptoscakake, kefirfromage, gulrotsyltetøy, gahkko, laejpieh, einersmør, vilt-paté, bidos reinsdyrpølse, og reinskav.

 

Oppskrift på sopptoscakake

Bunn:

2 egg

2 dl sukker

2 dl hvetemel

1,5 ts bakepulver

50 g smeltet smør

½ dl melk

Glasur:

50 g smør

½ dl sukker

1 ss hvetemel

1 ss melk

20 g tørket knust sopp

  1. Pisk eggedosis
  2. Ha i smeltet avkjølt smør og melk
  3. Sikt og rør inn bakepulver og mel
  4. Steikes i en smurt rund form 22-24 cm på 175 grader i ca 20-25 min
  5. Glasur: Bland alle ingrediensene i en kjele ved oppvarming, ikke koking. Smør glasuren på kaken, og ettersteik i 10-15 min
  6. Serveres med vaniljekesam eller krem (rørt syltetøy)
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Til toppen