Restaurant- og matfagRestaurant- og matfag passer for deg som er praktisk anlagt og liker å jobbe med mat og servering. Du bør være kreativ og nøyaktig, og flink til å jobbe både selvstendig og sammen med andre. Du bør også være serviceinnstilt og kunne takle stress på en god måte. laks HB Hva lærer du? Opplæringen i restaurant- og matfag skal gi eleven erfaring og innsikt til å velge og vurdere råvarer, produkt, produksjonsmetoder og måltider. Opplæringen skal gi kompetanse om mat og drikke, salg og servering samt kunnskap om hvor viktig kostholdet er for en sunn og god helse. Bilder fra faget: Råvare, produksjon og kvalitet Først noen bilder fra pynting av bløtkaker Så Gjærbakst med påfølgende utforming til horn, fletteloff og brød Så Filetering av fisk og produksjon av fiskesuppe og fiskekaker Hvorfor velge Rosenvilde videregående skole? Med entusiasme for læring Rosenvilde vgs. C. Hill Rosenvilde har utarbeidet en plattform som består av vår virksomhetsidé, målgrupper og hovedbudskap samt våre verdier og visjoner. Denne skal danne grunnlaget for utvikling av kultur og kommunikasjon på Rosenvilde. Hos oss behandles alle etter felles normer og retningslinjer og den enkelte blir vurdert positivt etter hva de kan. Som elev hos oss er du med på å planlegge og evaluere læringsarbeidet i alle fag og lærerne samarbeider for å gi deg best mulig undervisning. På Rosenvilde kan du forvente at vi gjør vårt ytterste for å gi deg en variert og interessant skoledag. Av deg venter vi at du har en positiv innstilling og viser respekt ovenfor medelever, lærere og andre ansatte. Vi vil at du gjør ditt ytterste for å utnytte ditt (lærings-) potensial ved å samarbeide med andre elever på en god og konstruktiv måte. Vi tilbyr våre elever et moderne skolebygg som er kveldsåpent fire dager i uken. Hvorfor velge Restaurant- og matfag Restaurant- og matfag Det er to klasser på Vg1 med 15 elever i hver klasse Det er to klasser på Vg2 med 15 elever i hver klasse Elevene får grundig opplæring i alle kompetansemålene på kjøkken/verkstedene og i klasserommene (fag og timefordeling Vg1 og Vg2) Undervisningen variere mellom teori og praktisk og i kombinasjon med hverandre I samarbeid med skole, elev og bedrift forgår undervisningen en dag i uken i relevant bedrift, f.eks. restaurant, bakeri, hotell, ferskvare og storkjøkken Faglærerne har bakgrunn fra bransjen og sammen med elevene skapes mestring for å utvikle selvstendige og kreative fagarbeidere innenfor restaurant- og matbransjen Hvorfor velge utdanning innenfor restaurant- og matfag? Som faglært kan du produsere, servere og begeistre gjester og kunder med unike smaksopplevelser og matprodukter etter kundes ønsker og behov. Som faglært kan du produsere bærekraftig mat basert på nasjonale ressurser, som tar hensyn til miljøet og sesonger. Som faglært kan du forstå sammenhengen mellom kosthold og helse og produsere matretter etter kostråd for den enkelte. Som faglært kan du velge råvarer av høy kvalitet og produsere matretter etter profesjonelle produksjonsmetoder. Som faglært kan du overholde trygg mat i alle ledd helt fram til servering og salg. Som faglært kan du produsere matretter ut fra oppskrifter og resepter og justere disse uten at det går utover kvaliteten på sluttproduktet. Som faglært kan du arbeide systematisk og effektivt og presentere/servere produktene til avtalt tid. Som faglært kan du veilede og hjelpe kunder som har spørsmål om råvarer, porsjonsberegning og tilberedning av matretter til ulike måltider. Som faglært kan du kommuniser, samarbeide og utføre kundebehandling. Ulike yrker Alle må ha mat, og mat er nøkkelen til bl.a. bedre folkehelse og sosiale opplevelser.. Eksempler på bedrifter der det er behov for faglærte personer med kompetanse innenfor matservering og service: Hotell- og restaurantnæringen Institusjoner som sykehus, omsorgsboliger og militærleir Catering Faglærer innenfor restaurant- og matfag Selvstendig næringsdrivende som å drive kafé, bar, matkurs, ernæring og kostholdsveiledning Kantiner Matlevering hjem Næringsmiddelindustrien, f.eks. innenfor melk, korn, øl, vin, kjøtt, fisk, poteter og grønnsaker Offshore Ferge- og cruisefart Baker Konditor Fiske- eller kjøttfag Ferskvarehandel f.eks. i butikk Noen av egenskapene en person bør ha for å håndtere jobber innenfor mat- og restaurantbransjen Evne til å samarbeide Evne til å se løsninger og prioritere Evne til å kunne jobbe selvstendig Evne til å tenke systematisk og økonomi Evne til å administrere og delegere Evne til å kunne jobbe under tempo og håndtere stressituasjoner Evne til å administrere oppgaver Evne til å håndtere stressituasjoner Evne til å kunne kommunisere godt skriftlig, muntlig og digitalt Evne til tålmodighet Evne til å være serviceinnstilt, begeistre og hjelpe alle forskjellige kunder og gjester Evnen til å like og produsere matprodukter fra utallige mange typer råvarer, norske og utenlandske Evne til ville holde seg i god form Videreutdanning Generell studiekompetanse (påbygg) Mesterbrev Fagskole Norsk Hotellhøyskole Næringsmiddelteknologi, NTNU Universiteter f.eks. OsloMet Høyskole Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU Matteknologi Les mer om utdanningsprogrammet på vilbli.no Slik søker du Du søker opptak gjennom vigo.no. Søknadsfristen er 1. mars hvert år (1. februar for fortrinnsrett/individuell vurdering). Du må søke opptak hvert år. Les mer om å søke skoleplass hos Viken fylkeskommune. Oppbygging og gjennomføring Den vanlige utdanningsveien innenfor yrkesfag og dette utdanningsprogrammet er 2 år på skole + 2 år i lære. Vg1 Restaurant- og matfag, 35 t. undervisning i uken 5 timer Engelsk 3 timer Matematikk 2 timer Naturfag 2 timer Kroppsøving 12 timer Råvare, produksjon og kvalitet 5 timer Bransje og arbeidsliv 6 timer Yrkesfaglig fordypning ** Etter Vg1 restaurant- og matfag kan du velge utdanning innenfor: Baker og konditor Kokk og servitørfag Matindustri På Rosenvilde har vi følgende Vg2-løp: **Vg2 Kokk- og servitørfag, 35 t. undervisning i uken 2 timer Kroppsøving 4 timer Norsk 3 timer Samfunnsfag 12 timer Råvare, produksjon, salg og service 5 timer Servering, bransje og miljø 9 timer Yrkesfaglig fordypning **Vg2 Baker og konditorfag, 35 t. undervisning i uken 2 timer Kroppsøving 4 timer Norsk 3 timer Samfunnsfag 12 timer Råvare, produksjon og kvalitet 5 timer Bransje og arbeidsliv 9 timer Yrkesfaglig fordypning Fordypning og programfag Yrkesfaglig fordypning (YFF) En dag i uken foregår opplæringen for elever på Vg1 og Vg2 ute i bedrift. Eleven skal ha standpunktkarakter i faget. Skolen samarbeider med opplæringskontor og lokale bedrifter for at elevene har gode og trygge arbeidssteder. Formålet med faget YFF er: Gi elevene mulighet til å prøve ut ett eller flere aktuelle lærefag, slik at de kan få et godt grunnlag for å velge lærefag. Elevene skal få erfaring med oppgaver og arbeidsmåter som er typisk for yrket/yrkene. Elevene skal få mulighet til å oppleve realistiske arbeidssituasjoner. Les mer og se hvilke programfag vår skole tilbyr på vilbli.no: Viken fylkeskommune | Videregående opplæring - vilbli.no (tilpass til skole) Videreutdanning- og jobbmuligheter Etter to år i skole vil du normalt søke lærlingeplass, og arbeide 2 år som lærling i en bedrift. Les om hvordan du søker læreplass. Etter fullført utdanningsprogrammet vil du oppnå yrkeskompetanse og fagbrev. Etter fullført yrkesfaglig opplæring kan du gå ut i arbeid eller ta videre utdanning: Med fagbrev kan du ta høyere yrkesfaglig opplæring (fagskole). Du kan også ta Vg3 påbygging til generell studiekompetanse etter Vg2 eller etter oppnådd yrkeskompetanse. Med studiekompetanse har du mulighet til å ta høyere utdanning ved høyskole eller universitet. Husk at noen studier, f.eks. ingeniør-, realfags- og medisinske studier, krever at du har visse realfag. Les mer om krav og søknadsfrister på samordnaopptak.no. Bilder fra restaurant- og matfag Glimt fra restaurant -og matfag på Rosenvilde Bilder fra en 7 t. undervisningsøkt med råstoff, produksjon og kvalitet. Opplæringen består av planlegging, praktiske arbeidsmål, kvalitetsvurdering, refleksjon og vurdering. Alle rettene må også smakes på og spises. Dette er et høydepunkt. Elevene lager mat sammen med Lærlingekompaniet. Elevene har produsert smakfulle bærekraftige tapasretter. Oppskrifter Jevnet fiskesuppe Kneippbrød Hvordan lykkes med gjærbakst Tykklefser Hvilken PC/Mac kreves på dette studieprogrammet? Sjekk hvilken datamaskin dette studiet krever. Hvert år får vi besøk av kjente profiler fra norsk matbransje. Wenche Andersen besøker RM NPH Elevene får inspirasjon og opplæring i tett samarbeid med de eksterne aktørene. Bli lærling! Publisert 01.06.2020 11.19 Sist endret 20.01.2023 10.11