NoTimeToWaste i Romania

Vi har vært i Romania, i forbindelse med et av skolens spennende Erasmus-prosjekter! Sammen med elever og lærere fra Italia, Nederland, Slovakia og Tyskland var det Romania som var vertskap for samarbeidet i mai. Etter ankomst Budapest i Ungarn, ble det minibuss over grensen til Romania, nærmere bestemt Satu Mare.

Elever utenfor en skole i Romania - Klikk for stort bildeGruppebilde med elever og lærere fra Italia, Nederland, Slovakia, Tyskland, Romania og Norge Mari Hvamb

No Time to Waste er et spennende internasjonalt samarbeidsprosjekt knyttet til tyskfaget med skoler fra Tyskland, Italia, Nederland, Slovakia og Romania. Etter en hyggelig velkomst og gjenforening mellom de seks landene i Romania var det også tid for faglig innhold. No time to Waste -prosjektet handler om å gjenbruke og utnytte ressurser på best mulig måte i hverdagen, og våre elever holdt et fint foredrag.

Utflukter

Elevene besøkte Baia Mare, en by i Maramureș-distriktet i det nordvestlige Romania. På kulturarvmuseet for etnografi og folklore fikk de oppleve hvordan folk i området pleide å leve. Museet har gjenskapt maramurer gamle trehus, og detaljer om interiør og tradisjonelle kostymer. Derfra gikk turen opp til skistedet Suior for å innta lunsj i vakre omgivelser.

Carei ble også besøkt. Byen ligger nordvest i Romania, nære grensen til Ungarn. På Karolyi slott var det foredrag om Zero-Waste. Foredragsholderen har startet en Zero-Waste butikk i byen, som er den første i hele regionen. Elevene fikk teste sine kreative evner på en workshop, hvor trådene de brukte var laget av gjenbrukte tekstiler.

Elevene jobbet i prosjektarbeid i grupper på skolen med tema om å utnytte ressursene på best mulig måte. Siste dagen var det diplomutdeling. Våre elever og lærere er reiste tilbake til Norge fulle av inntrykk. Deltakelse i prosjektet er en glimrende mulighet til å snakke mye tysk, få nye perspektiver på miljøvern og kanskje få venner for livet for våre norske elever.

Deltakerskoler