Jenter må våge å ta utradisjonelle studievalg

Marion Sjøberg Davidsen og Maya Elise Holmstrand går første året på Teknologi- og industrifag (1TIB) på Rud videregående skole - Vi stortrives og motivasjonen har aldri vært bedre!

 

Begge jentene var klare på at de ønsket å velge en praktisk utdannelse da de skulle søke skoleplass etter ungdomsskolen. «Jeg elsker å være aktiv og jeg passer ikke til å sitte på skolebenken med mye teori. Jeg har mye energi og dette er den beste måten for meg å lære på og det trives jeg veldig godt med», sier Marion. «Dette studiet er mere meg», legger hun til. Marion har enda ikke helt bestemt seg for hva hun ønsker å velge videre neste år, om det skal være Kjøretøy eller Gull- og sølvsmedhåndverk på TIF. «Det er jo ganske to forskjellige ting, men jeg liker å arbeide med hendene mine. Jeg heller nok mest mot bil og Kjøretøy», sier Marion. »Det er fint å kunne skru og reparere på egen bil og jeg syntes det er spennende og nyttig læring. Det er hele tiden nye utfordringer. Jeg kjenner flere som har valgt denne utdanningen og pappa har alltid vært flink med bil. Det er over 50 ulike fagbrev å velge mellom på TIF så mulighetene er mange». Marion hadde hørt mye positivt om Rud videregående skole før hun søkte. «Dette er en av få skoler som har kjøretøy og får inn kundebiler. Lærerne her er også veldig flinke i sitt fagområde og er veldig engasjerte».

Maya Elise har også alltid likt å holde på med fysisk aktivitet og bruke hendene. Hun kjenner seg igjen i mye av det Marion sier om dette studiet. Hun ønsker å bli bilmekaniker. «Det var under en samtale med rådgiveren min på ungdomsskolen at vi sammen kom frem til at TIF nok kunne være et riktig og bra valg for meg», sier hun. Hun trives godt med at dagen er delt opp i en kombinasjon av teori og praktisk arbeid. «Vi er også på verkstedet hver dag», legger hun til.

- Teknologi- og industrifag blir hos mange fortsatt sett på som noe guttedominert. Hva tenker dere om det? «At dette klarer vi jenter også!», legger de til i kor. «Det er faktisk en del fordeler med å være jente når man jobber som bilmekaniker», sier Marion. «Vi jenter har små hender og tynne fingre og dette kan komme godt med når man skal reparere motorer og komme til på trange steder. Vi klarer selvsagt også å skru fra hverandre biler, fikse motorer og andre praktiske oppgaver like bra som gutta!». sier Marion med et smil.

-Har dere et godt råd til ungdommen som nå sitter og lurer på hva de skal søke til våren?

«Tenk på deg selv og gjør det som føles riktig for deg», sier Maya Elise. «Det er alltid mulig å ombestemme seg og det vil dukke opp nye sjanser og valgmuligheter». Jentene sier at de begge anbefaler dette utdanningsprogrammet på det sterkeste og de trives godt med valget sitt.

-Hvordan er det å kun være to jenter på trinnet?

Vi skulle gjerne ønsket oss flere jenter hit, men vi har det veldig bra. Det er et godt klassemiljø og både guttene og lærerne tar seg av oss og er flinke til å lære bort. Vi føler oss veldig inkludert og er en fin gjeng!

Til toppen