Oda ønsker å jobbe som bunadstilvirker og syr for tiden sin egen folkedrakt.

Oda studerer Design og tekstil Vg2 på Rud vgs og jobber for tiden med en folkedraktsoppgave. «Jeg har valgt norsk kultur som mitt tema og ønsker å bruke folkedrakten fra Valdres som inspirasjon».

Oda Margrete Wium Karlsen- Vg2 HDP Design og tekstil

Oda har vært på utplassering i 10 dager og har hatt sin praksis hos Valdres Folkedraktsaum. «Her lærte jeg mye om faget bunadstilvirker som jeg tar med meg videre. Jeg lærte blant annet å legge opp kanten på bunader og fikk lov til å starte med å sy et Valdres underskjørt som jeg skal bruke til inspirasjon til folkedrakten min. Jeg lærte også ulike teknikker for å lage perlebånd i fine mønstre som skal sys på hodeplagget. Det var spennende å få være med og observere hvordan de damene jobber og lære mer om bunadskulturen og tradisjonene knyttet til dette.

- Det er blant annet forskjell på hodeplaggene til kvinner, forteller Oda. Det er ulike design og farger avhengig av om man er en ung jente eller en kvinne som bor sammen med en mann.»

Oda jobber nå med å sy ferdig sin egen folkedrakt med inspirasjon fra Valdres. «Jeg har valgt en gul og blå fargepalett som går igjen. Jeg har gått litt bort i fra de tradisjonelle fargene fordi jeg ønsker å sette mitt eget preg på designet. De samme fargene har jeg også valgt å bruke i perlebåndet som skal være på hodeplagget. Jeg lærte å sy underskjørtet til drakten da jeg var i praksis. Dette har jeg laget etter et gammelt Valdres mønster fra 1800 tallet. Jeg har valgt å sy underskjørtet noe kortere for at det skal være litt mer moderne og brukervennlig. Vesten er i nydelig blått sølvstoff. Det som er litt morsomt er at de på den tiden ble nødt til å bruke stoffer og annen dekorasjon som var lett tilgjengelig. Jeg har valgt å gjøre noe av det samme på mansjettene på ermene og kragen på skjorten. Mønsteret er klippet fra en gammel duk som moren min har laget og brodert. Jeg lager også en brosje av det samme stoffet», sier Oda.

Til høsten skal Oda ut i læretid og har fått lærlingplass i 2 år hos Astrid Lilleaas Bunad-søm som er bunadstilvirker. «Jeg har vært så heldig å ha praksisplass her i to uker tidligere så jeg gleder meg veldig mye til dette. Hun spesialiserer seg på mange ulike bunader og dette syntes jeg er spennende», legger Oda til.

Oda har lyst til å bli bunadstilvirker, men ønsker også på sikt å ta en lærerutdannelse.

Vi ønsker henne lykke til!

Klikk for stort bilde Kristine Krogh   

Klikk for stort bilde Kristine Krogh  

Til toppen