Vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse

Informasjon til ungdom på videregående skole i Lillestrøm kommune

Helsepersonell med regnbuearmbånd setter plasterlapp på ung gutt som har fått vaksine - Klikk for stort bildeIllustrasjonsbilde vaksinasjon CDC/Unsplash

Hva er smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokksykdom)?

Sykdommen skyldes meningokokkbakterier. Det finnes ulike typer sykdomsfremkallende meningokokkbakterier. De kalles A, C, W, Y og B. Friske personer kan ha meningokokker i halsen uten å vite om det. Få av disse blir syke, men de kan smitte andre. 

Hos enkelte smittede kommer bakteriene over i blodet. Derfra kan bakteriene finne veien til hinnene rundt hjernen og gi hjernehinnebetennelse. Andre ganger kan bakteriene formere seg i blodet (blodforgiftning) og skade viktige organer. Sykdommen utvikler seg ofte raskt, og rundt 10 % av de som får sykdommen dør. 

Hvorfor er ungdom spesielt utsatt?

Friske ungdommer har oftere meningokokker i halsen enn andre. En forklaring kan være at det er mer utsatt for smitte på grunn av tett samvær med andre, festing med høyt alkoholforbruk og lite søvn. 

Siden sykdommen utvikler seg raskt, er det svært viktig å komme tidlig til sykehusbehandling. Fyllesyke, utmattelse og meningokokksykdom kan likne på hverandre. Ta ansvar for hverandre dersom du tror noen av vennene dine kan være syke, særlig hvis de er "sløve" (har redusert bevissthet). 

Hvordan kan man beskytte seg?

Risikoen for å utvikle meningokokksykdom er lavere hvis du ikke flere flasker og glass med andre, får nok søvn, har et lavt alkoholforbruk og unngår røyking eller passiv røyking. Det er også mulig å vaksinere seg. Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom på videregående skole vurderer å vaksinere seg mot meningokokk A+C+W+Y-sykdom (med en-dose vaksinen Menveo eller Nimenrix). De siste fem årene har det vært 22 sykdomstilfeller som kunne vært forebygget ned slik vaksine i denne aldersgruppen. 

Det finnes en vaksine som beskytter mot meningokokk B-sykdom (Bexsero). Forekomsten av meningokokk B-sykdom er for tiden lav. Før det aktuelle tilfellet i 2023 har vi ikke sett meningokokk B-sykdom blant norsk ungdom siden 2014 og vaksinen mot type B er først og fremst betegnet som et reiseråd - særlig aktuelt hvis reisen inkluderer aktiviteter med tett samvær som for eksempel festivaler, idrettssamlinger og russeturer. 

Lillestrøm kommune tilbyr alle elever på vgs tilbud om ACWY-vaksine. Ved ønske om å vaksinere seg utenom dette kan man henvende seg til reisevaksinasjonskontor der du bor eller fastlegen. 

Når bør eventuell vaksine tas?

Etter vaksinasjon tar det omtrent to uker før vaksinen gir beskyttelse. Ungdoms som vil vaksinere seg før russefeiringen anbefales å vaksinere seg i god tid før feiringen begynner. Beskyttelsen varer i flere år slik at vaksinasjon tidlig i videregående skole vil gi beskyttelse i russetiden. Som ved ved annen vaksinasjon kan disse vaksinene gi bivirkninger hos noen. De vanligste bivirkningene er rødhet og ømhet på stikkstedet og uvelfølelse med hodepine eller kvalme. 

Hva koster vaksinen og hvor kan du får den?

Vaksinen betales av den enkelte.

Skolehelsetjenesten i de videregående skolene i Lillestrøm kommune tilbyr å sette vaksinen torsdag 21. og fredag 22. september på Skedsmo vgs. Plan for hvilke klasser som skal vaksineres når legges ut på Teams i Skedsmo elev etter 14. september. 

Man trenger bare en dose, så hvis du har tatt den tidligere på videregående eller ungdomsskolen holder det. 

Er du under 16 år må en foresatt (forelder) samtykke til vaksinering og bes om å kontakte skolehelsetjenesten ved å ringe eller sende sms.

Vaksinen koster 390 kr og betales med kort eller Vipps (48455 - Russevaksine). Du betaler når du får vaksinen. 

Påmelding til vaksinering Obs! Frist for påmelding er 14. september. Ønsker du å melde deg på etter denne datoen, ta kontakt med helsesykepleier. 

Kontaktinformasjon

Ved spørsmål, ta kontakt med helsesykepleier på 948 44 127 eller 969 48 850.

Informasjon om vaksiner fra Folkehelseinstituttet