Reisebrev 2 - Lübeck

Uke to er mye roligere enn uke en. Elevene er etablert, de har fått rutiner, og alle har hatt besøk på arbeidsplassen.

Reisebrev, uke 2

Søndag var det tid for «vaktskifte» på lærerne, Fredrik reiste hjem og Ida kom ned. Etter en lang og varm reisedag møttes vi på Subway, (stamstedet😊), der gutta unnet seg dagens søndagsmiddag. Det var fint å se at alle hadde det bra, og at de har funnet seg vel til rette. De fremsto som rutinerte byboere og arbeidstagere! Rashed var på helgebesøk hos en slektning, så Ida skal treffe han på mandag.

Elevene fikk resten av kostpengene sine. De har klart seg greit og nøkternt til nå med det de har fått. Middagene har blitt litt mer individuelle, de spiser når de kommer hjem, for de slutter på forskjellige tider. De er tidlig oppe om morgenen! Noen har oppmøte allerede kl. 06.00, og med litt reisetid, sier det seg selv at det er tidlig på´n.

Mandag var det tid for lærer å orientere seg litt i området og byen, og ferden startet med å spasere inn til sentrum. Det var en flott opplevelse, man kunne gå langs elven hele veien. Det er grønt overalt, og syriner i full blomst. Strålende sol. Lang stien er det et kolonihaveanlegg, med bittesmå hus og hager der folk dyrker forskjellige ting. Det var fint – men ikke så «pent». Litt hippie-stil!

Nærmere byen ble det litt mer stas, og tydelig mer påkostede hus, haver og båter.

Det ble en runde i gamlebyen, eller «øya» som de sier her, fikk «tatt bildene», og så var det på tide å møte Rashed. Han ble kjørt fra jobb, og vi møttes på Subway. Fikk en oppdatering på han – og skjønte at han hadde det bra.

Tirsdag Uke to er mye roligere enn uke en. Elevene er etablert, de har fått rutiner, og alle har hatt besøk på arbeidsplassen. Derfor ble det planlagt at lærer skulle besøke en yrkesskole, istedenfor å dra ut til bedriftene nok en gang.

Håkon har fått vondt i beinet, så det ble ordnet med noe smertestillende til han på veien. Han fikk ibux, og gikk inn for en hviledag.

Lærer traff Katja og hennes nye kollega, og sammen kjørte vi ut til skolen, som viste seg å være ute ved Travemunde. Det var til og med en liten fergetur inkludert. Det var et fornemt strøk, men skolen er litt gammel og sliten, så de ønsker egentlig å samle alt på et sted i byen. Spennende arkitektur dog, litt funkis, mye murstein. Vi møter rektor og en nestrektor/avdelingsleder, og det viste seg at vi skulle være sammen med en gjeng studenter, som enten skal spesialisere seg eller gå videre og bli lærere. Og vi måtte presentere oss, en etter en. På tysk.

Etter det var det omvisning i verksteder og klasserom. Det er mange typer yrkesretninger her! I tillegg til elektro og teknisk industri, finnes blant annet også båtbygging og seilmaking. Opplæringen er organisert en del annerledes enn hos oss, de er vesentlig mye mer ute i bedrift, men så må de komme tilbake å ta mer teori utover i utdanningsløpet. Det var morsomt å se hvor «like» og gjenkjennbare elevene er, og hvor dedikerte de er til det de har valgt.

Onsdag var det tid for å finne ut av togtider og opplegg rundt hjemreise, slik at vi kommer av gårde med riktige billetter og med god margin til flyavgang. Det ble deretter en liten tur opp i Lubecks kjennemerke, Holstentor, og besøk til eleven i leiligheten på kvelden. De har det greit, men «nyhetens interesse» begynner nok å dabbe litt av. De har fått med seg noen gode perspektiver på arbeidstider, og kultur generelt, og lært mye av å se sin egen hverdag litt på avstand.

Lærer tok med en pose med litt godsaker, kortstokker og frukt, til de siste dagene.

Vi begynner å forberede oss på hjemreise, og planlegger en liten tur ut på felles middag på fredag. Det blir tidlig opp på lørdag -men det er de jo vant til nå!