Reisebrev fra elever i Lübeck

Endelig er det mulig å reise på utenlandstur med klassen igjen! I to uker skal seks elever og to lærere være på utveksling i Tyskland og få erfaring med arbeidslivet  og hvordan det er å klare seg selv. Her er reisebrev fra elevene.

Elever fornan bygning i Lübeck - Klikk for stort bildeElevene har ankommet Lübeck SVGS  

Reisebrev fra Lübeck del 1

Avreisedagen

Vi møtte alle presise på Gardermoen klokken 11.15 søndag 1. mai. Da vi skulle sjekke inn viste det seg at kun Håkon O. hadde billett som inkluderte bagasje. Etter litt fram og tilbake fikk vi ordnet det slik at også de andre kunne sjekke inn og levere bagasje.

Flyturen ned gikk helt fint, det var for det meste skyfri himmel hele veien ned til Hamburg. Vi fikk bagasjen vår alle sammen og kom oss først til Hamburg HBH og etter det på toget til Lübeck.

Vel framme i Lübeck fikk elevene 50 euro hver i kostpenger og vi spiste på «Subway» utenfor jernbanestarsonen. Da vi hadde spist gikk vi ned på bussterminalen for å sjekke hvor bussene gikk fra. Petter og Håkon O. hadde på forhånd jobbet med bussrutene til og fra leilighetene elevene skulle bruke i Hirtenstrasse. Elevene kjøpte mat i matbutikken på jernbanestasjonen og tok selv bussen ned til Hirtenstrasse og møtte kontaktpersonen som ga de nøkler og viste de leilighetene.

Mandag 2. mai

Mandag 2. mai møtte alle opp på bussterminalen klokken 09.30, der traff vi Katja Mittman som representerer Handwerkskammer i Lübeck. Katja hjalp oss med busskort og kjøp av riktige munnbind til bruk på kollektivtransport, munnbindene vi hadde med viste seg å ikke være godkjent, noe lærer fikk erfare da han ble nektet busstransport mandag morgen. Da dette var gjort gikk vi alle ned i Lübeck sentrum for å spise lunsj i Handwerkskammers lokaler. På veien ned gikk vi blant annet forbi det gamle rådhuset som er fra 1200-tallet, her tok vi et obligatorisk bilde. Etter lunsj informerte Katja litt om hva elevene kunne forvente seg i bedriftene og hva bedriftene forventet av elevene. Fire av elevene bli etter dette kjørt til bedriftene mens Petter og Guro ble kjørt av Katja og lærer. Elevene ble på arbeidsplassen dagen ut og alle tok buss tilbake til leiligheten. Hjemme i leilighetene ble det organisert felles middag hvor elevene fordelte innkjøp, matlaging og oppvask seg imellom.

Tirsdag 3. mai

Tidlig på morgenen tirsdag 3. mai gikk Håkon N. og Patrick av på feil bussholdeplass og var svært frustrerte da hverken kontaktpersonen Daniel Lege eller Katja tok telefonen, heldigvis var lærer våken slik at de la en felles plan for hvordan problemet skulle løses, og det løste seg kort tid etter. Alle de andre fant fram og møtte til riktig tid. Denne dagen fikk elevene i oppdrag fra lærer å ta bilder fra arbeidsplassen og dele bildene på facebook. Etter endt arbeidsdag ble laget felles middag. Elevene hadde bestemt seg for å legge alle kostpengene i en pott og dele på arbeidet med matlagning.

Onsdag 4. mai

Onsdag 4. mai kom Katja og lærer på besøk til Patrick og Håkon N. som jobber for elektrikerfirmaet «Habotec». Det ble en hyggelig prat med kontaktpersonen Daniel, Katja og lærer. Kontaktpersonen var veldig godt fornøyd med jobben elevene hadde gjort så langt. Elevene var godt fornøyd med arbeidsplassen, men særlig Patrick hadde mye han ville si om leiligheten. Patrick nevnte blant annet at madrassen var for hard, vannkokeren var full av belegg innvendig, det var mugg i kjøleskapet og møkkete på kjøkkenet, i tillegg var han svært negativ til at det ikke var nok dopapir. Utover dette var alt greit. Katja og lærer dro videre til Rashed og elektrikerfirma han jobber for som heter «Barra Sicherheits- und Elektrontechnik». Der ble det også en hyggelig prat med kontaktpersonen Mr. Barra og hans fru Mrs Barra. Begge var svært fornøyd med innsatsen til Rashed, Rashed var selv veldig fornøyd da han jobbet sammen med en fra samme område som seg selv og de kunne snakke sammen på Rasheds morsmål. Mr Barra tok oss med og viste noe av jobben Rashed hadde gjort i et nybygd leilighetskompleks. Rashed var overrasket over hvor mye betong som ble brukt i tyske hus, etter litt prøving og feiling syntes han selv at han fikk til å legge ledningene inn i betongveggene. På kvelden da alle elevene var hjemme bestemte en av elevene seg for å reise hjem dagen etter pga sykdom.

Til toppen