Informasjon om korona på grønt nivå

Skolen er på grønt nivå og elevene skal oppleve en tilnærmet normal skolehverdag. Det betyr at vi fortsatt skal følge smittevernregler, ha god håndhygiene, ha få nærkontakter, prøve å holde avstand der vi kan og holde oss hjemme hvis vi er syke. Dersom du får symptomer på koronasykdom – forkjølelse, feber eller liknende – skal du likevel ta en koronatest i din hjemkommune og holde deg hjemme i isolasjon til du har fått svar på testen.

Illustrasjon med grønn tavle og koronasymbol - Klikk for stort bilde Shutterstock

Hva er prosedyren ved smitte nå?

Rektor blir oppringt av smitteteamet og eleven blir kontaktet. Elevens nærkontakter for de aktuelle dagene blir sjekket og alle elever som defineres som nærkontakter får SMS fra skolen.

Hvordan nærkontaktene skal forholde seg avhenger av om de er beskyttet mot koronasmitte eller ikke:

Fullvaksinert (det vil si det er 1 uke eller mer siden siste dose): 

Du trenger ikke være i karantene, men kan komme på skolen som normalt. Dersom du får symptomer på koronasykdom (forkjølelse, feber eller liknende), skal du likevel bestille koronatest og holde deg hjemme i isolasjon til du har fått svar på testen.

Du som er vaksinert med 1 dose for mellom 3 og 15 uker siden: 

Du er fritatt fra karantene dersom du testes med PCR-test mellom døgn 3 og 7 etter nærkontakten. Du trenger i utgangspunktet ikke være i karantene mens du venter på prøvesvar. Dersom du får symptomer på koronasykdom (forkjølelse, feber eller liknende), skal du likevel bestille ny koronatest i din hjemkommune og holde deg hjemme i isolasjon til du har fått svar på testen.

Til deg som har hatt korona siste 6 måneder, påvist med test tatt på teststasjonen i Norge: 

Du er også fritatt fra karantene. Har du hatt korona siste 6 måneder, skal du heller ikke testes for korona på nytt, med mindre du får symptomer og det er mer enn 3 måneder siden du hadde korona.

Til deg som ikke er vaksinert, ikke har gjennomgått koronasykdom siste 6 måneder, og dersom det har gått mindre enn 3 uker siden du fikk første vaksinedose: 

Du skal i utgangspunktet i karantene i 10 døgn fra tidspunkt for nærkontakt. Karantenetiden kan avsluttes før det har gått 10 dager hvis du testes for korona tidligst dag 7 og denne testen viser at man ikke har korona. Men nasjonale myndigheter har bestemt at barn og ungdom som går på skolen kan gjennomføre testing i stedet for karantene. Du må holde deg hjemme og i karantene til du har tatt hurtigtest og fått negativt svar på test 1. Du får utlevert en testpakke med 3 hurtigtester, tas dag 1, dag 3 og dag 5. Dersom du får symptomer på koronasykdom (forkjølelse, feber eller liknende), skal du likevel bestille ny koronatest i din hjemkommune og holde deg hjemme i isolasjon til du har fått svar på testen.

_______________________

Mange foresatte har spørsmål om den økende smitten og konsekvensene for barn og unge. FHI har nylig oppsummert kunnskapen de har om barn og smitte:

Les mer om smitte blant barn og unge på udir.no

Grønt nivå for videregående opplæring:

  • Ingen syke skal møte på skolen
  • God hygiene
  • Unngå fysisk kontakt mellom personer (håndhilsning og klemming)
  • Vanlig organisering av skoleklasser og skolehverdag

Det er helsemyndighetene i hver kommune som vurderer hvilket nivå vi skal ha basert på smittesituasjonen i kommunen.

Til toppen