På Nasjonalbiblioteket med prosjekt Hamsun og Undset

På Nasjonalbiblioteket i Oslo Astrid Lunde

Elever i 3. klasse holder på med prosjekt i norsk om forfatterne Knut Hamsun og Sigrid Undset.  Det ble tur til Nasjonalbiblioteket for å lære mer.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I 3STE og 3MDA jobber elevene med et prosjekt om forfatterne Knut Hamsun og Sigrid Undset. Vi leser utdrag fra sentrale verk fra forfatterne, og vi lærer om og sammenligner forfatterne. Begge fikk nobelprisen i litteratur, men de var absolutt ikke venner. Ganske krasse i tonen var de også, men kanskje to av Norges beste forfattere.

I slutten av perioden skal elevene bruke tekstene og kunnskapen om personene til å begrunne hvilken forfatter de liker best. Derfor dro klassene til Nasjonalbiblioteket i Oslo for å høre mer om forfatterne. Der fikk de først høre et foredrag av Trond Haugen om Knut Hamsun. Han fokuserte både på litteraturen, men også på nazisten Hamsun. Han viste oss også at Astrid Lindgren ble inspirert av Hamsun til å få Pippi Langstrømpe til å lyve. Så nå vet vi hvorfor Pippi lyver så mye!

Etterpå viste Audun Renholen oss originalskrifter fra Knut Hamsun, og Rebecca Ødegaard viste oss originalmanuskriptene av Kransen og Jenny av Sigrid Undset. Nysgjerrige elever stilte gode spørsmål og det virket som alle syntes det var en fin tur!

Tekst: Astrid Lunde, St. Hallvard vgs