Fylkeskommunens ansvar er, i likhet med stat og kommuner, å bidra til at flere innvandrere får tilgang til arbeid. Vårt arbeid bidrar til at flere innvandrere kvalifiserer seg til arbeid og slik kan komme i betraktning ved ansettelser. Ved kvalifisering og ved deltagelse i sivilsamfunnet, istandsettes alle innbyggere til stabile arbeidsforhold, også innvandrere.
Fylkeskommunen har fått ansvar for det regionale integreringsarbeidet i Viken, og for å lage en plan for kvalifisering av innvandrere.
Hva gjør fylkeskommunen i forbindelse med flyktningsituasjonen
Flyktningsituasjonen genererer mange spørsmål, både om hvilke tilbud som gis og hvem som har ansvar for hva.
Se fylkeskommunens ansvar og oppgaver i forbindelse med flyktningsituasjonen
Nye oppgaver
Integreringsloven ble innført 01.01.2021, og fylkeskommunen fikk overført de regionale integreringsoppgavene fra 2020. Det var en oppgave som ble ønsket velkommen av fylkeskommunen, som sitter med flere nøkler til en god integrering. Som skoleeier, og med et bredt engasjement og ansvar innen kunst, kultur, tannhelse, folkehelse, frivilligheten, nærings- og arbeidsliv, arealplanlegging og infrastruktur, var integreringsaspektet ved vårt arbeid ikke ukjent for oss.
Med nye oppgaver er fokuset løftet, og en spissing og samordning av virkemidler og tiltak er mulig. I det regionale integreringsarbeidet spiller vi på lag med stat, kommune og regionale aktører.
Godt verktøy
Kunnskapsgrunnlaget for integrering i Viken gir oss og våre samarbeidspartnere et verktøy for kunnskapsbasert utviklingsarbeid for god integrering av personer med innvandrerbakgrunn i Viken. Vi har også utarbeidet et hefte som redegjør for vårt arbeid etter integreringsloven.
FNs bærekraftsmål om å utrydde fattigdom, god helse og livskvalitet, likestilling mellom kjønnene og mindre ulikhet og bærekraftige byer og lokalsamfunn, viser den aktualiteten integreringsarbeidet har på flere samfunnsarenaer.
Her kan du se hva vi jobber med, hvordan vi jobber – og få svar på noen praktiske spørsmål.
For innbyggerne og for innvandrere spesielt, vil personlige relasjoner som utvikles i nabolag, i lag og foreninger, i utdanning og arbeid, ha stor betydning for å kjenne tilhørighet og bli regnet med. Når en som er født i Norge flytter til et annet sted i landet, vil likevel kultur og levesett være kjent. For en innvandrer er det mye å gjøre seg kjent med i et nytt land.
En håndsrekning vil være av stor betydning. Det offentlige kan legge til rette for integrering, men det er på det menneskelige plan at dører åpnes og vennlighet og imøtekommenhet skaper de små og store mellommenneskelige møter. Det bidrar til integrering og skaper tilhørighet.
Fylkeskommunen samarbeider med frivilligheten, idretten, kunst- og kulturfeltet og bibliotekene og har et aktivt folkehelsearbeid. Nå vil integrering og mangfold i større grad være et tema for samhandling og som kriterium i tilskudd og støtteordninger. Viken har tatt et standpunkt mot rasisme og diskriminering, og mot negativ sosial kontroll, som vi også tar med oss i arbeidet for deltagelse og integrering i sivilsamfunnet.
Om fylkeskommunens arbeid for integrering i sivilsamfunnet kan du kontakte:
- Integrering i frivilligheten, friluftsliv og idrett, rådgiver Petter Hansen
- Folkehelse, integrering og mangfold, rådgiver Sara Linnea Hovden
- Forebyggende arbeid mot negativ sosial kontroll og kjønnslemlestelse, spesialrådgiver Guro Engstrøm Nilsen
- Integrering i samarbeid med fylkesbibliotekene, kulturarv, kunst og kultur, rådgiver Tone Storli
Fylkeskommunen har ansvar for å lage planer for kvalifisering av innvandrere i sitt fylke. Planarbeidet fordrer samarbeid og koordinering med arbeidet i kommuner og NAVs virkemidler.
Fylkeskommunens arbeid for å fremme innvandrernes deltagelse i arbeids- og samfunnsliv bidrar til økonomisk trygghet og sosial stabilitet. Utenforskap og marginalisering er symptomatisk for et delt arbeidsmarked, som pandemien har tydeliggjort og som må forebygges. Kreative løsninger for nye fleksible utdanningsløp fordrer den kraften som ligger i samarbeid på tvers av fagfelt.
Gjennom samarbeid vil integreringsarbeidet bidra til en utvikling av det tverrfaglige arbeidet i tråd med bærekraftsmål. Integreringsarbeidet bidrar til økonomisk bærekraft da resultatet av arbeidet vil være at flere innbyggere deltar i kvalifiseringstiltak, arbeid og samfunnsliv.
Om fylkeskommunens arbeid med kvalifisering av innvandrere kan du kontakte
- Minoritetsspråklige og kombinasjonsprogrammet, rådgiver Unni Tellugen Hæhre
- Karriereveiledning, spesialrådgiver Geir Syvertsen
- Kommunenes kvalifiseringsarbeid, rådgiver Alina Barysnikova
- Forebygging av negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, temastrategi mangfold, integrering og universell utforming, spesialrådgiver Guro Engstrøm Nilsen
- Kunnskapsgrunnlaget for fylkeskommunens anbefaling av bosetting av flyktninger i kommuner i Viken, gjennomføringsavtale integrering med NAV Øst- og Vest Viken, plan for kvalifisering av flyktninger, rådgiver Kjersti Hagen
- «101 deltakere med økt læringsutbytte» IMDi-støttet prosjekt på fag- og yrkesopplæring, prosjektkoordinator Ingeborg Renate Horn
- Entreprenørskap og etablererveiledning for innvandrere, mangfold i arbeidslivet, inkludering i arbeidslivet for fagutdannede og høyt kvalifiserte innvandrere, rådgiver Taban Borhan
Viken fylkeskommune har et klart mål om at fylkeskommunen skal vise vei for at offentlig virksomhet skal speile befolkningens sammensetning. Viken har fattet et vedtak om rasismefrie soner, og har en klar holdning mot diskriminering og strukturell rasisme.
Opptak fra konferanser og webinarer