Viken med i internasjonalt klimaplansamarbeid 

Viken fylkeskommune har signert ordføreravtalen Covenant of Mayor for Climate & Energy, som er det største klimanettverket for lokale og regionale myndigheter i Europa. 

Illustrasjon av natur og jordklode med Anne Beathe Tvinnereim innfelt - Klikk for stort bilde Istock/Tom-Egil Jensen  

– Viken deltar som regional koordinator, og skal bistå kommunene i klimaarbeidet. Vi er allerede i gang med å utvikle statistikkverktøy som vil gjøre det enklere for kommunene å måle fremgang. Målet er å samarbeide med kommunene om å levere konkrete tiltak som fungerer, sier fylkesråd for klima og miljø Anne Beathe Tvinnereim i Viken fylkeskommune.

Over 10 000 byer, kommuner og regioner har signert signert ordføreravtalen, og selv om få kommuner i Viken er med i dag er det flere som har uttrykt interesse for å utforske mulighetene sammen med fylkeskommunen. 

Utvikler planer

Ordføreravtalen skisserer en felles visjon for en bærekraftig framtid. Den er utgangspunktet for å utvikle planer og gjennomføre tiltak som takler sammensatte utfordringer knyttet til klimaendringer, klimatilpasning og fornybar energi. Deltakelse i nettverket åpner dessuten for finansiering av flere klimaprosjekter.  

Avtalen er EUs rapporteringsverktøy for å få oversikt over status i hver by og region som deltar, og den er i ferd med å bli en forutsetning for å delta i europeiske klimaprosjekter. 

Internasjonal kunnskap

Covenant of Mayor-nettverket er også en god arena for kunnskapsdeling.
– Samarbeid på tvers av landegrensene gir oss nyttige ideer, og styrker fylkeskommunens arbeid med klimabudsjett og oppfølgingen av de regionale klimaplanene, sier Tvinnereim. 

Les mer om Covenant of Mayors for Climate & Energy.

Til toppen