Bibliotekene sentrale i bærekraftsarbeidet

1. september markeres Nasjonal biblioteksdag, og i år er tema «bibliotek og bærekraft». Fylkesråd Tonje Kristensen mener bibliotekene alltid har jobbet med bærekraft, også før vi begynte å bruke uttrykket «bærekraft».
Kristin Myklebust, Hans Martin Enger og Solveig Mæland i Kolben bibliotek - Klikk for stort bildeDelingskultur i praksis: På Kolben bibliotek i Kolbotn lånes det ut både bøker og utstyr i samme lokaler. CICERO     

Flere bibliotek i Viken jobber aktivt med å formidle bærekraftmålene. I tillegg til å låne ut bøker, filmer og så videre, låner noen bibliotek ut elsykler, verktøy, sport- og friluftsutstyr.

Eidsvoll bibliotek er et eksempel på dette. Biblioteket har en kampanje i sosiale medier som de har kalt «Bibliotek + bærekraft = sant», hvor de synliggjør bærekraftsmålene og hvordan biblioteket bidrar til å nå hvert spesifikke mål. På Eidsvoll satser de blant annet på utlån av aviser, og de lager kunst av bøker som skal kastes. 

Delingskultur i bibliotekene

Fylkesråd for kultur og mangfold, Tonje Kristensen (Ap), er også Vikens «biblioteksråd».  Hun har et sterkt engasjement for bibliotekene, og dets rolle i samfunnet.

Bilde av fylkesråden som peker - Klikk for stort bildeTonje Kristensen (Ap) liker det hun ser i taket. På Eidsvoll bibliotek lager de kunst av bøker som skal kastes. André Strand, Viken fylkeskommune    – Man kan si at bibliotekene alltid har jobbet med bærekraft. Vi har bare ikke kalt det bærekraft før. Bibliotekenes viktigste oppgave har tradisjonelt vært å skape gode leseferdigheter i befolkningen, og bidra til folkeopplysning og demokratibygging, blant annet. Men bibliotekene har også hatt en viktig rolle i å skape sosial bærekraft og jevne ut sosiale forskjeller, gjennom å gi likeverdig tilgang til kunnskap, litteratur og kultur for alle.

– Tradisjonelt har dette skjedd ved å administrere gratis utlån av bøker. Men nå har bibliotekene også fått en større rolle i delingskulturen, som for eksempel ved å administrere gratis utlån av fritids- og hobbyutstyr, og elsykler, sier fylkesråden.

Frøbibliotek

Flere bibliotek i Viken tilbyr nå «frøbibliotek». Frøbiblioteket er et tilbud for hobbygartnere, enten man har en potte på balkongen, en dyrkingskasse, parsell eller hage. Du låner frø fra biblioteket på våren. Deretter forsøker du å høste frø fra plantene du dyrker, og leverer frøene tilbake til biblioteket, slik at andre kan låne dem og dyrke nye planter, som gir nye frø.

– Dette er viktig for å ta vare på og benytte oss av de ressursene vi har rundt oss, og for å sikre at denne viktige kunnskapen ikke forsvinner, sier fylkesråden.

Du finner frøbibliotek blant annet på bibliotekene i Nordre Follo, Jevnaker, Nittedal og Moss.

Viktig for integrering og folkehelse

Bærekraft i naturen er viktig, men bibliotekene skal fremdeles ha en viktig rolle som møteplass, understreker fylkesråden.  

– Bibliotekene skal fortsatt være en viktig møteplass for mennesker, uansett bakgrunn og forutsetninger, og er en «frisone», hvor man bare kan være, uten at noen stiller spørsmål ved hvorfor du er der. Det å være sammen er viktig både for integreringen og for folkehelsa, sier fylkesråden.

Les også

Til toppen