Biblioteket er åpent, også når det er stengt

Bibliotekenes dører er stengt, men det betyr ikke at bibliotekene er stengt. Bibliotekene i Viken har åpnet sine digitale kanaler med mange tilbud til publikum.

Bibliotekar ved Fredrikstad bibliotek, Camilla Paulsen, er klar til å kjøre ut bøker til folk i karantene  - Klikk for stort bildeBibliotekar ved Fredrikstad bibliotek, Camilla Paulsen, er klar til å kjøre ut bøker til folk i karantene Anne Trine Skjulhaug

"Klikk og hent" er et av tilbudene som bibliotekene har satt i gang, noe som mange bibliotekbrukere allerede har tatt i bruk. Publikum kan bestille bøker via e-post eller Messenger. Tidspunkt for levering og henting avtales med den enkelte

Viktig plass

Dette er bare et av mange digitale tiltak bibliotekene har satt i gang for å nå ut til publikum.
Dette sier Drammen bibliotek:

«Biblioteket er en viktig plass for mange, og i disse tider kan det være vanskelig å ikke få komme til oss. Vi jobber iherdig med å få på plass en oversikt over alle digitale tilbud dere kan få tilgang til hjemmefra».

Annet hjem

Bibliotekene betyr mye for mange mennesker, noe som understrekes av bibliotekbrukeren Kjersti Reffhaug Eie.
- I dag tenker jeg på biblioteket som mitt annet hjem, varmen slår imot meg når jeg kommer inn dørene, alle bøkenes karakterer hilser meg velkommen, jeg setter meg ned og puster ut …

Digitale kanaler

Fordi bibliotekene er så viktige for folk har bibliotekene i Viken åpnet sine digitale kanaler og tilbyr blant annet litteraturquiz, bokbingo, skattejakt og bildeutstilling. Bibliotekene er bare et tastetrykk unna.

Det skal skje noe

Siri Berrefjord fra Hole bibliotek har hatt både redesignverksted og høytlesning fra peisestua på Facebook.

-Poenget er at det skal skje noe, at vi tilbyr noe på nett som folk kan være med på. Det blir ikke perfekt, men vi må gjøre det beste vi kan. Bibliotekarer er jo vant til å formidle, den store forskjellen er at vi ikke får respons.
Høytlesningsstunden er nå sett 16 000 ganger.

Digitale språkkafeer

«Språk & kaffe» er annet tilbud som har funnet en ny form. Bibliotekene i Bærum og Fredrikstad har hver for seg god erfaring med fysiske språkkafeer.

Nå bytter de på å arrangere ukentlige, digitale språkkafeer i Messenger. Språkkafeen er et tilbud til voksne som vil lære mer norsk, og interesserte kan sende en melding til biblioteket for å bli med i gruppevideochat.

Supplement

Fredrikstad bibliotek var først ute i Viken med digital språkkafé. Astrid Hanne Utne fra Fredrikstad bibliotek oppsummerer erfaringen slik:

 - Vi hadde fire deltakere, og vi holdt på en drøy halvtime. Vi kjente dem ikke fra før, men de ga uttrykk for at de satte pris på det. Det er noe eget ved å møtes fysisk, så vi vil nok fortsette å ha språkkafé i biblioteket når det blir mulig. Men dette kan kanskje bli et fint supplement, sier hun.

Til toppen