Dansere i eget hus

Guro Nagelhus Schia og Vebjørn Sundby leder dansekompaniet Nagelhus Schia Productions (NSP). Nå har de flyttet inn i nytt studio i Sandvika, Studio NSP. 16. juni var det offisiell åpning.Mann og kvinne i dansesal - Klikk for stort bildeVebjørn Sundby og Guro Nagelhus Schia Morten Brunslid

 – Det er helt fantastisk, det er en drøm. Nå har vi et hjem. Det gir så utrolig mange muligheter. Nå har vi ro til å gjøre det vi skal. Det er veldig fint, sier Guro Nagelhus Schia.

Bra sted

Det nye dansehjemmet har to dansestudioer, et stort og mørkt, ideelt for visninger av dans, og et mindre og lyst. De tok studioet i bruk og de første dansestegene 2. juni. I tillegg har de to kontorer for administrasjonen.

- Vi er veldig fornøyde med lokalene. Vi merket at dette var et bra sted å jobbe. Det er tøft at Viken fylkeskommune tør å satse slik på dans. Det er skikkelig bra, sier Guro Nagelhus Schia.

Viken fylkeskommune gir driftstøtte til kompaniet, og avdelingsleder kunst og kultur, Jon Endre Røed Olsen, holdt tale på åpningen av det nye dansestudioet. Bærum kommune og Sparebankstiftelsen DNB er andre bidragsytere.

Samarbeide

Det er ikke bare dansekompaniet som høster fordeler av det nye lokalet.

- Det er også bra for resten av dansemiljøet. Det at vi kommer hit gjør også at vi kan samarbeide med våre naboer, som kulturnettverket Tanken. Dette åpner for samarbeid i lokalsamfunnet, sier Guro Nagelhus Schia.

Vakkert samarbeid

Bærum Kulturhus og DanseFOT, drevet av Bærum Kulturskole, ligger i nærområdet. Hvert år i august settes det opp en danseforestilling i Bærum kulturhus med talenter i ungdomsskolealder fra DanseFOT.

- Vi arbeider sammen med ungdommene i hele august og setter opp forestillingen i slutten av måneden. Det er et veldig fint prosjekt, et vakkert samarbeid, sier Vebjørn Sundby.

Mann på telestol - Klikk for stort bildeJon Endre Røed Olsen Avdelingssjef kunst og kultur i Viken fylkeskommune, holdt tale under åpningen av dansestudioet. Magne Risnes

Forestillinger

Studioet skal fortrinnsvis benyttes til å øve og koreografere. Men de åpner også for publikum.

- Vi vil ha forestillinger her, men også på Bærum Kulturhus og andre steder. Vi turnerer i Norge, men har også som mål om å dra internasjonalt.  Det at vi kan holde til her, det effektiviserer vår drift veldig. Vi planlegger en visning her allerede til høsten, sier Vebjørn Sundby.

Nomader

Dansekompaniet ble opprettet i 2018, og har hittil levd som nomader. De har hverken hatt kontor eller dansestudio. Kompaniet har jobbet rundt om i Oslo, Bærum og Drammen, og brukt stuer og kafeer som administrasjonskontorer.

- Før vi fikk dette stedet var vi jo overalt, i stuene våre, på kafe, rundt omkring. Det går jo, men det er veldig tidkrevende og slitsomt. Vi har øvd inn i Drammen, og flere steder i Oslo. Problemet vårt frem til nå, noe som er et problem for mange dansere i hele Norge egentlig, er mangel på lokaler, sier Guro Nagelhus Schia.

Digital

Kompaniet jobber nå med en forestilling som skal opp i Bærum kulturhus i september.

- Dette er noe som egentlig skulle vært gjort i april, som ble stoppet hardt og brutalt av koronaviruset. Dette blir en kombinert forestilling med et videoverk av Melanie Lane, en koreograf fra Australia. I tillegg blir det to liveforestillinger av henholdsvis Hege Haagenrud og meg og Vebjørn Sundby, forteller Guro Nagelhus Schia.

Til toppen