Endelig er Nitja offisielt åpnet!

Nitja senter for samtidskunst i Lillestrøm er nå endelig åpnet. Kunstsenteret skulle egentlig åpnet sine dører i januar, men pandemien satte en stopper for det. Nå kan innbyggerne i Lillestrøm, Viken og i landet for øvrig glede seg over storstilt samtidskunst i et fantastisk nytt bygg.
 

Bilde av bygningen  - Klikk for stort bildeOffisiell åpning av Nitja senter for samtidskunst i Lillestrøm Monica Holmen, Nitja

Kunstsenteret (tidligere Akershus kunstsenter) er oppkalt etter Nitelva, som renner gjennom Lillestrøm, og som opprinnelig het Nitja, og ligger bare et steinkast fra togstasjonen.  

I oktober i fjor var det nøkkeloverrekkelse for nybygget, som er en del av det som skal bli Lillestrøms nye kulturkvartal, med blant annet et nytt bibliotek, kultursenter og øvingshotell.

21. august ble senteret offisielt åpnet i den flotte, nye parken som er anlagt utenfor bygget, med blant annet fylkesråd for kultur og mangfold, Tonje Kristensen, og fylkesrådsleder Tonje Brenna til stede.

Bilde av Tonje Brenna - Klikk for stort bildeFylkesrådsleder Tonje Brenna Rikke Komissar, Nitja

 Kulturen samler oss

De første planene om et nytt kunstsenter i Lillestrøm så dagens lys allerede i 2009. Siden den gang har mye i verden forandret seg, og det er blitt større avstand mellom folk, sier fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap).

– Det er når avstanden kjennes som størst, at vi virkelig trenger kultur, opplevelser og møteplasser som binder oss sammen. Derfor er åpningen av Nitja i dag ikke bare åpningen av et bygg. Det er så mye mer enn det. Det er som åpningen av en god samtale, inspirasjon, en møteplass og en fredsbevarende styrke – på én og samme tid.

Stolt over resultatet

– Kjære alle dere som har jobbet så lenge for å få dette til: Tusen takk for at dere aldri ga dere! Og tusen takk for at dere hjelper alle oss som besøker dere, både fysisk og digitalt, å komme sammen og oppleve kunst. Takk for at dere utfordrer oss, starter diskusjoner og gir oss felles holdepunkter. Vi er rett og slett veldig stolte av dere og hva dere har fått til. Gratulerer med åpningen og gratulerer med dagen, alle sammen, avslutter fylkesrådslederen.

En destinasjon i seg selv

Ordfører i Lillestrøm kommune, Jørgen Vik (Ap), mener Nitja er blitt et mål seg selv, og styrker både byen og  regionen.Bilde av ordføreren taler - Klikk for stort bildeLillestrøm-ordfører, Jørgen Vik Cecilia Jiménez Ojeda, Nitja

– Gjennom godt samarbeid har vi laget et kunstsenter som gir byen vår et løft, og samtidig utfordrer befolkning og besøkende til å se seg selv og verden på nye måter.

– Kunst og kultur er viktig fordi det utfyller livene våre. Nye Nitja senter for samtidskunst byr på en totalopplevelse for folk i alle aldre, og er i dag en destinasjon i seg selv. Dette styrker både byen og regionen, sier ordføreren.

Til toppen