Fra gulv til tak

Javier Barrios krabber rundt på gulvet med linjal og tusj i Vestfossen kunstlaboratorium. Om ikke lenge skal det bli en utsmykning i taket i kantina i Ringerike videregående skole.
Javier Barrios ligger på gulvet og tegner - Klikk for stort bildeJavier Barrios arbeider med utsmykningen av Ringerike videregående skole Morten Brunslid  

Det ligger takplater på gulvet i atelieret til Javier Barrios. Han kryper på knærne. Med tusj og en lang linjal lager han linjer på platene, enkle linjer på noen plater, andre steder er de tettpakket. Javier reiser seg og betrakter platene.

Teknologi

- Jeg er veldig opptatt av ting som har med teknologi å gjøre. Teknologi gjenspeiler mye av vår måte å kommunisere på. Teknologi manifesterer seg i en form for estetikk som er abstrakt, men som vi i en eller annen form kan relatere til og som vi kanskje forstår.

Selv om vi ikke forstår selve funksjonen, så kjenner vi igjen grafer, GPS koordinatorer og rutenettet. Det er på mange måter ting som er infiltrert i vårt samfunn og som kanskje bærer vår daglige kommunikasjon. Jeg ville gjenspeile det.

Dynamikk

Javier ville gjenskape den dynamikken som skjer i kantineområdet. Det er samlingspunktet på skolen. Det er der alle klassene kommer til å møtes, det er der man utveksler ideer. Det vil være høylytt, det kommer til å være bevegelse.

- Det er et sosialiseringsområde som jeg synes er veldig spennende. Det i seg selv har en viss dynamikk og en form for kompleksitet hvis du tenker på det sosiale, hvor mange man skal forholde seg til og ideutveksling. Det er mye som skal skje i det begrensede området. Så jeg ville gjenspeile den dynamikken i mitt arbeide.

Klikk for stort bildeJavier Barrios Morten Brunslid Informasjonsflyt

En linje er enkel, en ren linje fra A til B. Men når A, B, og C møtes får de et møtepunkt og når linjene møtes og når møtepunktene legges opp på hverandre, så skjer det noe i komposisjonen.

På noen steder er linjene åpne og rene. Tanker og assosiasjoner blir dratt i veldig mange retninger.

Andre steder krysser mange linjer hverandre, nærmest mot et uoversiktlig kaos.

- Jeg spiller på det. Mye informasjon, lite informasjon, at det åpner seg og lukker seg. Linjene er jo grafer som kan gjenspeile mange ting. Det kan være informasjonsflyt, det kan være flymønstre det kan være algoritmer. Det som interesserer meg med linjene er at de sammen skaper en viss kompleksitet.

Linjer og natur

Hele utsmykningen er basert på to komponenter, linjer og natur. I tillegg til platene med linjer maler Javier oljemaling på pleksiglass.

- Det som er maleridelen er mer organisk. Jeg vil sette de to tingene opp mot hverandre.

Begrensninger

Arealet i taker er totalt 400 kvadratmeter, fordelt på 1081 plater. Rundt 900 skal tegnes på, og Javier står ikke helt fritt til å gjøre akkurat det han vil.

- Det er spennende med disse prosjektene, du må finne tekniske løsninger. Det er begrensninger i et slikt arbeid. Jeg må ta hensyn til lys, sprinkelanlegg, sikkerhet og lydnivå. Det er noe av den utfordringen jeg synes er spennende. En ting er å være på atelieret og jobbe med det jeg vil uten at noen blander seg. Her må jeg faktisk ta hensyn til at arbeidet skal ha en funksjon.
 

Til toppen