– Jeg elsker biblioteket

Fylkesråd Tonje Kristensen elsker biblioteket, og oppfordrer alle foreldre til å bli med barna sine på Sommerles-kampanjen. 
Tonje Kristensen holder opp en bok - Klikk for stort bildeTonje Kristensen på besøk på Drammensbiblioteket André Strand, Viken fylkeskommune

Fylkesråd for kultur og mangfold, Tonje Kristensen (Ap), er også Vikens «biblioteksråd», og er en stor tilhenger av Sommerles-kampanjen, som går ut på å få skolebarn (1.–7. klasse) til å oppsøke bibliotekene og lese bøker i sommerferien.

– Sommerles er et fantastisk tilbud til barn og barnefamilier, og en veldig fin introduksjon til å bli kjent med bibliotekene, og hvor godt og deilig det er å gå og komme på et bibliotek, og ha full frihet til å finne på akkurat det man vil, sier hun.

Tilhenger av høytlesning

Fylkesråden oppfordrer barna til å lese selv, men også å bli lest for av de voksne. 

– Jeg synes høytlesning er en fin måte å bli kjent med barnas verden på. Så at høytlesning også er en del av Sommerles, synes jeg er veldig gøy. 

– Noen ganger kan man høre barna sine si ting og spørre om ting som får en til å tenke, hvor kom det fra? Og ofte er svaret bøker, tegneserier eller barne-tv. Det å få lov til å bli med inn i alle de spennende historiene, og ta del i diskusjonen rundt forskjellige temaer sammen med barna, er viktig, sier hun.

Elsker biblioteket

Fylkesråden legger ikke skjul på at hun har en forkjærlighet for biblioteket.

– Jeg elsker biblioteket. Jeg synes biblioteket, som institusjon, er noe av det vakreste vi har i samfunnet vårt, så jeg håper virkelig at så mange som mulig benytter seg av tilbudet gjennom hele sommeren, sier fylkesråden.

Et drømmested for barn

Fylkesråden besøkte Drammensbiblioteket rett før hun selv og familien tar ferie. Barneavdelingen her er rundt ett år gammelt, og fremstår som et drømmested for barn.

– Jeg synes det er fantastisk at det finnes slike steder for barn, som biblioteket her i Drammen, som er tilpasset nettopp for dem. Her har man tenkt på alt. Her står bokhyllene i riktig høyde for barna, det er innbydende interiør, deilige stoler og sofaer. Her er det hulrom, som barna kan gjemme seg i, om de ønsker det, eller kapsler som barna kan sitte i. Her er det bare fantasien som setter grenser. Og det er jo sånt som barn elsker. Her kan man tydelig se barn koser seg, og det er veldig godt å se, sier fylkesråden.  

Bilde av lokalet  - Klikk for stort bildeBarneavdelingen, Drammensbiblioteket André Strand, Viken fylkeskommune

Konkurrerer med seg selv

Britt kroken Kjenes jobber ved Drammensbiblioteket. Hun understreker at Sommerles er en konkurranse hvor man konkurrerer med seg selv, og ikke andre.

– For hver bok du legger inn får du poeng og går opp i nivå, eller «level», som det heter. Du får premie uansett hvilket nivå du er på. Sommerles er en konkurranse hvor man konkurrerer med seg selv, og hvor hovedformålet er å kjenne lysten og gleden ved å lese.

Hva kan man vinne?

– For eksempel smykkesteiner, ekte haitenner, pilspisser og armbånd. Det er veldig populære premier, sier Kjenes.

Barna kan også kommentere bøkene de har lest, og noen av disse kommentarene henges opp i biblioteket. Det er mange barn som spør nettopp etter disse bøkene, sier hun.

Ønsker at flere deltar

Oppslutningen har vært god, men biblioteket ønsker likevel at enda flere barn og foreldre fra alle samfunnslag deltar, sier Kjenes.

– Det er veldig stas å se alle barna som låner bunker av bøker, for å ta med seg hjem og lese. Man kan tydelig se gleden hos barna, og det smitter naturligvis over på oss voksne også.

– Ungene vet hva de vil lese, og om de ikke vet det, så vet ofte foreldrene, eller foreldrene spør om råd.

Hva er mest populært?

– Det er nok disse bokseriene, som Detektivbyrå nr. 2, Gutta i trehuset og MajasDetektivbyrå, også videre. Tegneserier er veldig populært akkurat nå, og det har kommet mange fine, nye serier.

Slutt på «hysj»-bibliotek

Det slutt på at de bibliotekansatte går rundt og hysjer på barna.

– Det er det slutt på. Biblioteket skal være et møtested og et fristed for barn, hvor barn får være seg selv, hvor de får utfolde seg, og hvor ingen spør deg om hva du gjør der. Det skal være trygt og godt for alle barn å være på biblioteket, sier Kjenes.

200 000 kr i støtte

For å hjelpe Viken-samfunnet ut av pandemien, la fylkesrådet i Viken, 2. juni, frem en tiltakspakke, med blant annet 200 000 kroner i støtte til kjøp av digitale bøker og e-lydbøker for barn i målgruppa for Sommerles-kampanjen. Et samlet fylkesting stilte seg bak tiltakspakken.

Les også:

Til toppen