– Lytt til de unge!

Viken fylkeskommune har gjennomført en brukerundersøkelse for å kartlegge kulturbehov og kulturvaner hos unge i alderen 16 til 30 år.

I overkant av 800 unge har svart på undersøkelsen. Her er noen av funnene:

  • En tredel har aldri lest en bok,
  • over en fjerdedel av gutta har aldri har vært på teater,
  • mange unge vil trolig ta del i kulturlivet bare de har noen å gå sammen med, og
  • anbefaling fra venner er viktigere enn gode kritikker, og anbefaling fra familie er viktigere enn anbefalinger fra influensere.

– Dette handler om å ta del i å utvikle fremtidens mangfoldige Viken-samfunn. Og det handler om ønsket om å ha et publikum også i fremtiden, sier fylkesråd for kultur og mangfold, Tonje Kristensen (Ap).

Først i landet

Som eneste fylke i landet har Viken fylkeskommune avsatt midler til publikumsutvikling spesielt rettet mot de unge. 

Tonje Kristensen - Klikk for stort bilde – De unge må lyttes til! Det er de unge som er fremtiden og som skal bruke kulturinstitusjonene i fremtiden, så vi håper tiltakene vil gi resultater. Samtidig ønsker vi også et større mangfold på, foran og bak scenen, sier fylkesråden, og legger til at samarbeidet mellom fylkeskommunen og kulturinstitusjonen fungerer godt på dette punktet.

Digital håndbok

Satsingen inneholder en rekke tiltak. Blant annet har Viken fylkeskommune utarbeidet et omfattende kompetanseprogram.

– Viken har blant annet fått laget en digital håndbok for å hjelpe institusjonene og andre kulturaktører med å få laget sine egne strategier for arbeidet med å nå frem til de unge. Tilbakemeldingene vi har fått har vært veldig positive, sier fagansvarlig for publikumsutvikling, Tormod Gangfløt.

Les mer

Til toppen